Recenze | Mrakodrap – Dwayne Johnson zachraňuje všechno pomocí izolepy

Nový akčňák klasického střihu velmi silně připomíná legendární Smrtonosnou past s Brucem Willisem. Mrakodrap je samozřejmě mnohem rozmáchlejší a trikový film a navíc je tu několik bizarních momentů, které můžeme odpustit snad jen Dwaynovi či Arnoldovi. I tak se ale jedná o odsýpající letní popcornovou jednohubku, která vás docela dobře pobaví.

Mrakodrap (foto: CinemArt)

Sice už to tu mnohokrát bylo, ale když obsadíte Rocka – Dwayna Johnsona do role zachránce rodiny, budovy a jednoho multimiliardáře, nemůžete šlápnout vedle. Sice se tu režisér po většinu stopáže pokouší o plnokrevné akční drama, ale samotné Dwaynovo vzezření zaručuje minimálně několik vtipných momentů. A nikdo neřeší, zda jsou chtěné nebo ne.

Ultimátní svalnatec tentokrát přišel o nohu při zpackaném zásahu FBI. Zato ale v nemocnici poznal svou budoucí ženu, upletl si s ní juniory a po deseti letech od nešťastné události je šťastný. Momentálně s celou rodinkou bydlí v Hong Kongu, kde si multimiliardář postavil nejvyšší budovu světa. Dwayne má jako bezpečnostní expert za úkol zkontrolovat funkčnost bezpečnostních protokolů, aby se mohl mrakodrap otevřít. Stane se ale obětí komplotu, při kterém padouši  barák zapálí a Dwaynovu rodinku oheň na místě uvězní. V sázce je osud jeho rodiny i majitele mrakodrapu.

Mrakodrap (foto: CinemArt)

Pokud si odmyslíme některé akční scény, které je jednoduše třeba dohnat na samou hranici absurdity, jsou ostatní scény i fakta celkem uvěřitelné. Máme před sebou celkem pochopitelně předestřené fungování mrakodrapu, chápeme tedy technické záležitosti. Na druhou stranu vizuál této budovy působí v některých momentech až příliš fantasticky a je znatelné, že byl vytvořen pomocí počítačové animace.

Mrakodrap (foto: CinemArt)

Izolepa v hlavní roli

Hledat ale chyby tohoto rázu by bylo hnidopyšství. Film funguje jako slušná popcornová zábava, která nenudí ani minutu. Hodnotit herecké výkony je taky zbytečné, jsou jednoduše standardní.
No ale hlavně bych tu našel několik momentů, které jsou vyloženě vtipné. MacGyverovská hláška “Když něco nespravíš lepící páskou, použil jsi málo lepící pásky” velmi potěší. Stejně jako veselý fakt, že si matka od rodiny při záchraně syna a balancování na nestabilním prkně nad propastí nesundá boty s podpatky. Nevím jak vy, ale já se v podobných filmech na tyto WTF momenty vyloženě těším a užívám si je. Prostě proto, že se u nich skvěle bavím.

  • Režie - 60%
    60
  • Scénář - 50%
    50
  • Herci - 70%
    70
  • Kamera, vizuál - 75%
    75
  • Hudba - 60%
    60

Mrakodrap (2018)

Mrakodrap splňuje přesně to, co divák na kterého cílí očekává. Je tu problém s tím, že režisér ani studio přesně nevědělo, co točí. Jestli to má být akčňák dovedený do absurdity nebo drama s občasnými komediálními vsuvkami. Vlastně je to takový myšmaš toho všeho. Ale vadí to? Myslím že ne.

65 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Universal, CinemArt © 2018

Mrakodrap
Skyscraper
Akční / Drama / Thriller / Krimi
USA, 2018, 103 min
Premiéra: 12. 7. 2018 CinemArt
Režie: Rawson Marshall Thurber
Scénář: Rawson Marshall Thurber
Kamera: Robert Elswit
Hudba: Steve Jablonsky
Hrají: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Pablo Schreiber, Noah Taylor, Roland Møller, Chin Han, Byron Mann, Hannah Quinlivan, McKenna Roberts, Noah Cottrell, Paul McGillion, Kevin Rankin, Matt O’Leary, Tzi Ma, Venus Terzo, Beatrice King, Adrian Holmes, Elfina Luk, Kathy Wu, Vivian Full

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.