Režisér Masaryka dotočil Skleněný pokoj plný mezinárodních hvězd

V minulých dnech skončilo natáčení nového filmu Skleněný pokoj podle světového bestselleru Simona Mawera. Příběh, který je inspirován dramatickými událostmi 20. století i zrodem ikonického architektonického skvostu – brněnské vily Tugendhat, režíruje Julius Ševčík. V hlavních rolích se objeví řada zahraničních i domácích hvězd jako Carice van Houten, Hanna Alström nebo Claes Bang, Karel Roden a Karel Dobrý.

Skleněný pokoj – Carice van Houten

Hvězdné mezinárodní obsazení nabídne v hlavní roli herečku Carice van Houten, známou z role čarodějky v seriálu Hra o trůny, válečného dramatu Valkýra, kde hrála po boku Toma Cruise, nebo oceňovaného dramatu Paula Verhoevena Černá kniha. Hannu Alström čeští diváci viděli ve dvou pokračováních úspěšné akční komedie Kingsman. Další ženskou roli vytvoří slovenská rodačka Alexandra Borbély, oceněná Evropskou filmovou cenou pro nejlepší herečku  roku 2017 za roli ve filmu O těle a duši, který zvítězil na Berlinale.

Claes Bang je držitelem Evropské filmové ceny 2017 pro nejlepšího herce za film Čtverec, který získal Zlatou palmu na MFF v Cannes, jeho nejnovější rolí je úloha ve filmové adaptaci světového bestselleru Davida Lagercrantze Dívka v pavoučí síti. Dánský herec Roland Møller je znám z thrilleru Atomic Blonde, nyní se dokončuje film Lyrebird, kde vytvořil jednu z hlavních rolí po boku Guye Pearce. Českou a slovenskou hereckou elitu zastupují Karel Roden, Jana Plodková, Karel Dobrý, Marián Mitaš, Zuzana Fialová nebo Martin Hoffmann.

Skleněný pokoj – Karel Roden

Střihačem filmu Skleněný pokoj bude renomovaný polský tvůrce Jaroslaw Kaminski, který je podepsán pod střihem oscarového snímku Ida i nejnovějším filmem Pawła Pawlikowského Studená válka, oceněného na festivalu v Cannes. Jaroslaw Kaminski je absolventem pražské FAMU, je několikanásobným držitelem polské filmové ceny Orel a ocenění Los Angeles Movie  Award za snímek Bikini Blue.
Hudbu k filmu Skleněný pokoj složí španělský hudební skladatel Javier Navarrete, držitel oscarové nominace za hudbu k filmu Guillerma del Tora Faunův labyrint.

Skleněný pokoj vzniká v produkci společnosti IN Film Rudolfa Biermanna, producenta divácky úspěšných snímků Účastníci zájezdu, Obsluhoval jsem anglického krále, Román pro muže nebo dramatu Masaryk, oceněného 12 Českými lvy. Koproducenty je mimo jiné Česká televize.

Premiéra filmu, který vzniká ve česko-slovenské koprodukci, je plánována na jaro 2019, do kin uvede společnost Bioscop.

 -red-
zdroj: U. Donátová
foto: B. Jančárová, In Film Praha © 2018