Ewa Farna poprvé jako herečka ve filmu Uzly a pomeranče

Zpěvačka Ewa Farna se poprvé představí i jako herečka. Minulý týden se začal za koprodukční účasti České televize natáčet nový česko-německo-slovenský koprodukční snímek pro mládež Uzly a pomeranče. Film vzniká podle scénáře Ivy Procházkové a v režii Ivana Pokorného. Hlavní role v něm ztvárňují Stanislav Majer, Steffen Groth, zmíněná Ewa Farna, Leoš Noha, Eva Sakálová a Luboš Kostelný. Natáčí se v severočeské pohraniční obci Mařeničky uprostřed Lužických hor.

zleva: Tomáš Dalecký (Darek), Emilie Neumeister (Hanna), Steffen Groth (Uli), Stanislav Majer (Otec), Hana Bartoňová (Ema), Jakub Čech (Hugo), Anton Petzold (Jonas)

Scénář Ivy Procházkové, založený na její cenami ověnčené stejnojmenné knižní předloze (Magnesia Litera, Zlatá stuha za nejlepší knihu pro děti a mládež, Lusch Preis časopisu Die Zeit), vydané dosud nejen v Česku, ale i Německu, Francii, Bulharsku a Polsku, zavede diváka na českou i saskou stranu podhůří Lužických hor. Do kraje plného protikladů, kde ladná horská krajina nezřídka kontrastuje s životní úrovní jejích obyvatel, kde lidem, ač tu mají drsný život, ještě neokorala duše.

Na tomto pozadí se v předjaří a o letních prázdninách odehrává příběh o první lásce vonící po pomerančích, o nesmělých dotecích, o sveřepých klukovských soubojích o čest a hlavně o koních. Koních, které provází rodící se vztah patnáctiletého Darka (Tomáš Dalecký) s německou dívkou Hannou (Emilie Neumeister), koních, jejichž osud jej nakonec dovede až na práh dospělosti.

Film vzniká v produkční společnosti Daniela Severy ve spolupráci s Českou televizí a s podporou Státního fondu kinematografie.

-red-
zdroj: Česká televize, H. Uldrichová
foto: ČT, MDR – Mitteldeutsche Rundfunk, Daniel Severa Production © 2018