Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Janžurová natáčí Teroristku – padla první klapka

Režisér a scenárista Radek Bajgar před časem velmi uspěl se svým debutem Teorie tygra. V druhé polovině srpna a v září se uskuteční natáčení jeho dalšího filmu – české černé komedie Teroristka s Ivou Janžurovou. Film vypráví o učitelce v důchodu, která říká, že už si nechce připadat jako kráva a rozhodne se zrealizovat to, co nás sice občas napadne, ale hned tu myšlenku zapudíme: sežene si zbraň a namíří ji na strůjce zla. Za cenu vlastní oběti se pokusí pomoci jiným. Marie však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky.

Teroristka (foto: CinemArt)

O volbě tématu Radek Bajgar řekl: „Jako asi každýho mě čas od času někdo svou arogancí vytočí tak, že bych ho fakt praštil. Nebo mu něco zničil. Ale samozřejmě to neudělám. Jako skoro nikdo. Protože tím by v sobě člověk překročil nějakou hranici a ublížil tak nejvíc sám sobě. No, a protože v poslední době cítím, jak se ta hrubost a arogance přelévá do celospolečenské atmosféry, zkusil jsem domyslet ad absurdum, co by se stalo, kdyby někdo zkusil tu sebeobranu dotáhnout. I za cenu případného sebezničení.”

Teroristka (foto: CinemArt)

Scénář jsem psal jednoznačně pro Ivu Janžurovou, bez ní bych do toho asi nešel. To, co ta paní v příběhu zažije, je zároveň tragický a přitom to vypadá srandovně, protože není zvykem, aby si starší paní sháněly pistole. Divák musí jít s ní, všechno jí to věřit, rozumět jí i v situaci, kdy dělá extrémní věci. Komedie by měla být o pravdě a bolesti. A v téhle poloze je prostě Iva Janžurová nedostižná.” Iva Janžurová, která se po přečtení scénáře k realizaci vůbec nenechala přemlouvat, ke své hrdince dodává: “Tahle Marie – to je jako sestra Kristy z filmu Karla Kachyni Kočár do Vídně. Už to samo o sobě bylo fascinující, i když tenhle výraz je na mě moc exaltovaný. Řekla bych, že pro herečku je tahle role dost dobrá nabídka.”

Natáčení probíhá v okolí Prahy a řeky Berounky v místech zahrádkářské kolonie a v luxusním sídle jednoho z filmových hrdinů Macha. Radek Bajgar se po Teorii tygra navrací do malebného kraje Berounky pod Prahou. Volbu lokací zdůvodňuje režisér i z čistě praktického hlediska:Točím tady proto, že tu bydlím a znám to tu a je to tu hezký. A je to dost blízko Prahy na to, aby se dalo natáčení kombinovat se závazky herců v divadlech. “

Teroristka – režisér Radek Bajgar s Ivou Janžurovou

Teroristka, pod vedením hlavního kameramana Lukáše Hyksy, se vyznačuje temnou poetikou a odehrává se mezi létem a začátkem podzimu. V dalších rolích snímku nabitého černým humorem a citem pro absurdní situace se představí: Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Eva Holubová, Jana Plodková a Kristina Svarinská. Jako hlavního protihráče Ivy Janžurové diváci uvidí Martina Hofmanna. „Hraje chlapíka, který je svině, ale velmi zábavná. Martin Hofmann je génius, jehož hvězda bude stoupat. Mimochodem po prázdninách ho uvidíme v České televizi v hlavní roli Prušinovského seriálu  Most – je tam fakt výborný,“ komentuje výběr herce režisér Radek Bajgar.

Film, jehož slogan s humornou nadsázkou zní: „Učitelky v důchodu přece nestřílejí lidi, bude mít premiéru v dubnu 2019. Do našich kin snímek uvede distribuční společnost CinemArt. Producentem filmu je Petr Erben a vyrábí ho společnost Logline Production v koprodukci s Českou televizí.

-red-
zdroj: CinemArt © 2018

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast