Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Jiří Macháček představuje Tomana (video)

Očekávaný film Ondřeje Trojana o vzestupu a pádu Zdeňka Tomana, šéfa naší zahraniční rozvědky v poválečných letech vstoupí do kin už 4. října. Jiří Macháček představuje v následujícím videu svou postavu a naznačuje, že pro něj byla jednou z nejnáročnějších v dosavadní kariéře.

Na roli šéfa poválečné československé zahraniční rozvědky Zdeňka Tomana se připravoval dlouho a pečlivě. Komplikovanou a rozporuplnou postavu muže, který na jedné straně zásadně přispěl k uchvácení moci komunisty v roce 1948 a na straně druhé umožnil po válce za velké peníze odchod desetitisícům židovských uprchlíků na západ a dál do Palestiny, odkrýval postupně.

Toman (foto: Falcon)

O postavě jsem se dozvěděl každým dnem a každou scénou vždycky něco dalšího. Jako kdyby člověk stáhnul z cibule další šlupičku,” řekl během jednoho z posledních natáčecích dní a zároveň přiznal, že díky postavě Tomana v sobě odhalil i temné kouty duše, o kterých neměl ani tušení.  “Jsem rád, že vyplavaly na povrch díky téhle roli vlastně jenom pro ten příběh,” ujišťuje Macháček, že si temnou stránku kariéristy, šmelináře a obchodníka s osudy lidí Tomana do civilu neponese.

Natáčení, které s pauzami trvalo celý rok, předcházely dlouhé diskuze s režisérem Ondřejem Trojanem nad scénářem, jednotlivými dialogy, ale třeba i pořadím scén. A samozřejmě učení textu. “Já musím umět celou roli zpaměti alespoň měsíc před natáčením tak, abych si byl jist, že to všechno můžu ze sebe vysypat, jak v leže tak v běhu, rychle nebo pomalu, že to zašeptám nebo zakřičím a tak podobně. Pak už si hledám jenom další možnosti, jak by to šlo ještě udělat jinak. Tohle všechno musím mít hotovo, abych si natáčení mohl užít. Vlastně nesnáším, když se někdo začne učit text teprve před scénou. Teda s výjimkou Romana Luknára (ve filmu v roli Jana Masaryka), u něj mi to nevadí, on je pak stejně vždycky skvělej,” vysvětluje s úsměvem Jiří Macháček, co pro něj bylo před samotným natáčením nejdůležitější.

-red-
zdroj: B. Trojanová, Total Help Art 
foto: Bára Lockefeer, Maxmilian Denkr, Bára Trojanová © 2018
video: Total Help Art, Falcon, Totalfilm.cz © 2018

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast