Ve Varech oceněná česká novinka Všechno bude míří do Toronta

Artový ale i divácky atraktivní a zábavný. Takový je nový film režiséra Olmo Omerzua, který ve Varech získal Cenu za nejlepší režii. Teď film Všechno bude míří na prestižní festival v Torontu. Pořadatelé festivalu jej vybrali do prestižní sekce věnované současnému světovému filmu (Contemporary World Cinema).

Torontský filmový festival má u evropských snímků pověst vstupní brány na americký filmový trh a patří mezi největší filmové festivaly v Severní Americe. Oceňovaný režisér Olmo Omerzu tento úspěch a příležitost potvrzuje slovy: “Mám velkou radost z pozvání našeho filmu na festival v Torontu. Jsem přesvědčen, že nám uvedení na tak významném festivalu ještě víc otevírá dveře na mezinárodní scénu. Po úspěchu v Karlových Varech je to další ocenění pro všechny, kteří na filmu pracovali a kterým velmi děkuji.” Olmo Omerzu patří do generace nastupujících mladých tvůrců, ale má již mnohá ocenění za předchozí filmy, mezi nimiž nechybí například Cena za umělecký přínos za celovečerní snímek Rodinný film, kterou získal na filmovém festivalu v Tokiu.

Producent filmu Jiří Konečný ze společnosti Endorfilm potvrzuje význam účasti na torontském festivalu: „Prosadit se v mezinárodní konkurenci je extrémně složité a festival v Torontu má v tomto ohledu mimořádný význam – z hlediska filmového obchodu ho považuji za nejdůležitější akci druhé poloviny roku. Zásadní zprávou pro nás je, že film v zahraničí funguje. Dostali jsme již pozvání do řady dalších zemí, bude to velmi zajímavé.“

Všechno bude (foto: CinemArt)

Letošní filmový festival v Torontu se uskuteční od 6. do 16. září a se svým filmem se jej osobně zúčastní režisér Olmo Omerzu a producent Jiří Konečný.

Filmová roadmovie Všechno bude vypráví mezinárodně srozumitelný příběh o klučičím přátelství, dobrodružství a velké svobodě. Dva kluci, kterým ještě nebylo ani patnáct, se společně vydávají v ukradeném autě na cestu přes celou republiku. Cílem jejich útěku je pocit svobody a touha něco zažít. A to až do okamžiku, než Máru chytne policie. Vyslýchá ho policistka s policistou a my spolu s nimi váháme, co je realita a co smyšlený chlapecký svět, někdy je těžké rozlišit pravou skutečnost od té vyfantazírované…

Olmo Omerzu získal cenu za režii filmu Všechno bude

V českých kinech má film Všechno bude premiéru 6. září, tedy přesně v den, kdy začíná torontský festival. Film Všechno bude vznikl v produkci společnosti Endorfilm v mezinárodní koprodukci s  Českou televizí, Cvinger film, Koskino, Punkchart films.

-red-
zdroj: Petr Slavík, CinemArt