Začíná festival v Benátkách – vybíráme zajímavé filmy z programu

Začíná Mezinárodní filmový festival v italských Benátkách. 75. ročník potrvá do 8. září. Letošní porotě předsedá režisér Guillermo del Toro, který si z minulého ročníku odvezl Zlatého lva za Tvář vody. Prestižní áčkový festival má 7 základních sekcí a mnoho doprovodných. V hlavní soutěži se představí 20 celovečerních snímků, které jsou v Benátkách uváděny ve světové premiéře. Tady vám přinášíme výběr těch nejzajímavějších. A nutno podotknout, že se letos na festivalu doslova roztrhl pytel s životopisnými filmy.

Začneme snímkem The First Man (První člověk) režiséra Damiena Chazelleho. Ten bude také celý festival otevírat. Režisérovy předchozí snímky WhiplashLa La Land byly na filmovém poli i mezi diváky vynášeny do nebe. Stejně jako v La La Landu i zde si hlavní roli zahrál Ryan Gosling. Snímek vypráví příběh astronauta Neila Armstronga, který 21. července 1969 stanul jako první člověk na Měsíci.

Řecký režisér Yorgos Lanthimos, autor snímků jako je Humr nebo Zabití posvátného jelena v  Benátkách uvede svou novinku The Favourite. Jde o životopisný snímek, který ovšem míří do hlubší historie. Odehrává se na počátku 18. století v době bojů mezi Anglií a Francií. Ve snímku si zahráli Emma Stone a Rachel Weisz, Olivia Colman nebo Mark Gatiss.

The Favourite

Třetím zajímavým snímkem je remake hororu Suspiria, který natočil Luca Guadagnino (Dej mi své jméno, Oslněni sluncem). Původní snímek z roku 1977 natočil věhlasný Dario Argento. V nové verzi příběhu z baletní školy si zahrála Dakota Johnson a Tilda Swinton. Film vypráví o mladé Američance, která přilétá do Evropy, aby se tu na jedné škole učila tanci. Brzy ale zjišťuje, že tanec není primárním zájem téhle školy.

Do Benátek přijede také režisér Jacques Audiard se svým westernem The Sisters Brothers, ve kterém potkali Joaquin Phoenix a Jake Gyllenhaal. Další z důležitých rolí zde hraje Riz Ahmed (toho za pár týdnů uvidíme po boku Toma Hardyho ve Venomovi a také Jóhannese Haukura Jóhannessona, který se právě představuje jako otec v rodinném dramatu Alfa, který právě vchází do českých kin. Předlohou Audiardova snímku je povídka kanadského autora Patricka Dewitta a film vznikl v široké mezinárodní koprodukci.

The Sisters Brothers

Ve snímku At Eternity´s Gate režiséra Juliana Schnabela se v hlavní roli nizozemského malíře Vincenta van Gogha představí Willem Dafoe. Je to už jejich druhá spolupráce. Pro vizuálního umělce, malíře a režiséra Schnabela je to také návrat po osmileté odmlce. Přítele a malíře Paula Gauguina si zahrál Oscar Issac a v roli kněze se objeví Mads Mikkelsen.

Alfonso Cuarón přiváží drama Roma. Černobílý snímek inspirovaný ženami z režisérova dětství se odehrává v 70. letech minulého století v Mexico City.

Mimo soutěž se v Benátkách bude mimo jiné promítat My Brilliant Friend. Adaptace celosvětově úspěšné tetralogie je dílem italské autorky Eleny Ferrante. Popisuje v ní příběh silného přátelství dvou neapolských kamarádek. Režisérského postu se ujal Saverio Constanzo.

Mimo soutěž se v Benátkách představí i film A star is born (Zrodila se hvězda). Romantické drama režíroval a zároveň si v něm i zahrál herec Bradley Cooper.  Hlavní roli mladé zpěvačky, která postupně začne zastiňovat svého objevitele a country zpěváka Jacksona Mainea, ztvárnila zpěvačka Lady Gaga.

připravila: Dagmar Šimková
foto/video: archiv, Totalfilm.cz, CinemArt, Vertical Entertainment © 2018