Zdeněk Viktora: I kdyby Kříž dostal jako partnerku Češku, stejně by jí to osolil (video)

Do kin míří už tento čtvrtek 9. srpna vstoupí česká detektivka Miss Hanoi. Napsal a natočil ji režisér Zdeněk Viktora, který snímek v následujícím videu představuje.  “Je to detektivka, kde je důležitá ta kriminální linka, ale stejnou váhu má i osobní linka hlavní hrdinky, jako člověka mezi dvěma kulturami,” vysvětluje Zdeněk Viktora. V hlavních rolích se představuje David Novotný a Ha Thanh Špetlíková. Podívejte se na video.

První český film, který nahlíží na vietnamskou komunitu, má v hlavní roli poprvé také vietnamskou herečku: “Ha Thanh měla už nějaké zkušenosti v televizi. Když jsem se s ní sešel, tak jsem hned věděl, že je ta pravá pro tuto roli. Napsal jsem ji jako holku, která si jde svou cestou. A když jsem se pak bavil s Ha Thanh, zjistil jsem, že to má velmi podobné jako hlavní hrdinka,” prozrazuje režisér.

Miss Hanoi – Ha Thanh Špetlíková, David Novotný

Viktora si nemyslí, že vtípky s rasistickým podtextem mohou vietnamskou komunitu urazit: “Spoustu těch vtipů vymyslela sama Ha Thanh. Myslím si, že ten film není v žádném ohledu urážlivý. Vietnamci, kteří to viděli se tím bavili. Když máte smysl pro humor, tak to prostě vezmete.”

Neotesaný kapitán Kříž, kterého hraje David Novotný je v drtivé většině ve filmu interpretem nekorektních hlášek. “Kapitán Kříž neměl být žádná karikatura. Nešlo o to, že jeho partnerka je vietnamka. I kdyby dostal jakoukoliv jinou parťačku po škole, tak by jí to taky takhle osolil, protože je zkrátka takový,” dodává režisér.

Na novou detektivku můžete vyrazit od čtvrtka 9. srpna

-red-
foto/video: Falcon, Totalfilm Media © 2018