Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu – koncert v Rudolfinu se blíží

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Atraktivní koncert zahájí E. T. mimozemšťan, zazní i hity z filmu Počátek, Superman, Star Trek, Star Wars nebo Den nezávislosti. K poslednímu jmenovanému dokonce orchestru poskytl noty sám autor hudby David Arnold – posluchači se mohou tedy těšit na originální suitu z tohoto filmu. I když už většina programu byla odhalena, nechávají si organizátoři do poslední chvíle ještě pro své posluchače mnohá překvapení.

„Celý program sci-fi je výborně sestaven, ale nejvíce se těším na hudbu ze ságy Star Wars. Zároveň na můj oblíbený Jurský svět, který budu moc rád dirigovat po dvou letech znovu,“ říká Chuhei Iwasaki, který diriguje Filmovou filharmonii od jejího vzniku.
Už teď je jisté, že koncert SCI-FI bude plný skvělé hudby, kterou složili ti nejlepší světoví skladatelé. Ať už zmiňovaný David Arnold, legenda John Williams, Alan Silvestri, Hans Zimmer, James Newton Howard nebo Michael Giacchino.

„Výčet jmen je opravdu pestrý, snažil jsem se poskládat program tak, aby k sobě skladby nejen žánrově ladily, ale aby si na své přišel opravdu každý posluchač. Přesto půjde o ucelený koncert, na který budou posluchači ještě dlouho vzpomínat,“ slibuje ředitel Matěj Lehár, který se stará o dramaturgii všech koncertů.

Filmharmonie zkouška

O příjemné mrazení v zádech se tedy postará symfonický orchestr Filmová filharmonie, zkráceně FILMharmonie, vystoupí též pěvecký sbor se sbormistryní Lenkou Dandovou. Na pódiu Rudolfina se tak celkově objeví na 150 lidí. Profesionální provedení filmové hudby je pro FILMharmonii samozřejmost. Orchestr představuje posluchačům hudbu v té nejvyšší kvalitě s obrovským nasazením hudebníků, jak už se posluchači mohli přesvědčit na úspěšných koncertech Fantasy, Dobrodružství, nebo na květnovém unikátním koncertu herní hudby Games.

Posluchači, kteří rádi sledují dění na pódiu, budou mít také co studovat. Filmová filharmonie se kvůli koncertu SCI-FI představí v celé své symfonické kráse – tedy v obrovském ojedinělém obsazení: jmenujme například 8 lesních rohů, 2 tuby nebo zhruba 50 bicích nástrojů. Koncert doprovodí opět také kostýmované postavy z několika filmů, se kterými se budou moci lidé vyfotit. Ve spolupráci s Galerií ocelových figurín bude v předsálí umístěna ocelová socha v nadživotní velikosti z nejnovější kolekce.

Vstupenky na koncert Filmové filharmonie je možné zakoupit na stránkách orchestru zde.

-red-
zdroj: T. Trojanová