Pro peníze udělají postavy v Tomanovi cokoliv (video)

Pro peníze udělají postavy filmu Toman cokoli. Stejně jako kdysi jejich předobrazy. Dva z nich ztvárnili oblíbení filmoví a divadelní herci Martin Finger a Jaroslav Plesl. Nový film režiséra Ondřeje Trojana vypráví neuvěřitelný ale pravdivý příběh rozporuplné osoby Zdeňka Tomana (Jiří Macháček), šéfa naší zahraniční rozvědky, který významně ovlivnil vývoj v poválečném Československu.

Hrál to na všechny strany

Martina Fingera obsadil režisér Ondřej Trojan do role agenta ministerstva vnitra Adolfa Püchlera. „Byl to pěknej hajzlík, hrál to na všechny strany,“ popisuje herec svou roli. Püchler měl za sebou bohatou agentskou minulost, v šuplíku doklady na mnoho jmen. Za války pracoval pro Francouze, Angličany i naši rozvědku. Z Londýna se vrátil v roce 1947, nastoupil na vnitro a začal šmelit pro Tomana. Měl kontakty v Londýně a to bylo k nezaplacení. „Já takový nejsem, takže zahrát si někoho takového je po mě požehnání,“ libuje si herec v roli záporáka.

Další pokřivený charakter svěřil režisér Jaroslavu Pleslovi. „Hraju zápornou postavu,“ představuje vážným hlasem herec svou roli Imricha Rosenberga, manžela Tomanovy sestry Aranky v podání Táni Pauhofové. S Tomanem se znali z Londýna a ve filmu je Rosenberg důkazem toho, že koupit se dá kdokoli. To Toman věděl ze všech nejlíp. Víc než charakter role, ležel ale Jaroslavu Pleslovi na srdci její rozsah. „Mám tady jenom tři natáčecí dny, což je strašně málo, ale pokusím se v těch deseti větách, které tady řeknu, z toho udělat jednu z hlavních rolí,“ pronesl herec Dejvického divadla s takovou přesvědčivostí, že i Jiří Macháček na place lehce znejistěl. A zbytek štábu se v tu chvíli odboural. Náročné a dlouhé natáčení bez legrace zvládnout nejde, i proto Ondřej Trojan do rolí záporáků rád obsazuje vtipné sympaťáky.

-red-
zdroj: Bára Trojanová, Total Help Art © 2018