Všechno bude se pokusí o Oscara – do klání ho vysílá ČFTA

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), která každoročně stojí za udílením cen Český lev, doporučila film Všechno bude na nominaci na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční cizojazyčný film, režisérem je Olmo Omerzu a producentem Jiří Konečný. Akademici vybírali z 21 českých hraných a dokumentárních filmů, které přihlásili sami jejich producenti. Film Všechno bude dostane šanci reprezentovat českou kinematografii na již 91. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd, který se uskuteční 24. února 2019 v Los Angeles.


Hlasování, ve kterém akademici vybrali snímek reprezentující českou kinematografii v klání o Oscary, probíhalo od 1. do 12. září 2018. Mezi vysoce hodnocenými filmy se za snímkem Všechno bude umístily filmy Domestik, Jan Palach, Toman nebo Úsměvy smutných mužů.

Film Všechno bude natočil oceňovaný režisér Olmo Omerzu. Jedná se o road movie o klučičím přátelství, dobrodružství a velké svobodě. Příběh dvou chlapců, kterým ještě nebylo ani patnáct a kteří se společně vydávají v ukradeném autě na cestu přes celou republiku. Cílem jejich útěku je pocit svobody a touha něco zažít. Snímek získal v Hlavní soutěži na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech Cenu za režii.

Nominace na Oscary budou vyhlášeny 22. ledna 2019 a slavnostní ceremoniál proběhne 24. února 2019 v Los Angeles.

-red-
zdroj: M. Dostálová, Piaristi

Článek jsme oštítkovali takto: