Jan Budař v roli Čapka: Myslím, že takový film tu dlouho nebyl

Jeden z nejobsazovanějších českých herců Jan Budař hraje ve filmu Hovory s TGM spisovatele Karla Čapka. Spolu s Martinem Hubou v roli T. G. Masaryka předvádí na plátně herecký koncert v pro film poněkud atypické formě.

Hovory s TGM (foto: Bontonfilm)

Velmi mne překvapilo, jak na mne působil film. Představa, že se budu 80 minut dívat na dva pány, kteří se procházejí a povídají si byla zvláštní. Výsledek ale předčil má očekávání. Co jste si Vy myslel o té formě, když jste četl scénář?

Měl jsem to podobně a určitě jsem nebyl sám, kdo si kladl mnoho otázek a měl pochybnosti o tom, co to vlastně děláme. Myslím, že ta-kový film tu u nás dlouho nebyl, vlastně si nepamatuju, že bych já sám podobný film někdy viděl. Je to naprostý atyp a to je na něm vyjímečné. Dopadl pro mě nad očekávání skvěle a mám z toho velkou radost.

Roli Karla Čapka jste pojal velmi komplexně. A to i fyzicky. Jak moc je to pro herce omezující, když hraje i tělem?

Herec přece vždy hraje i tělem. To, jak se daná postava, kterou mám hrát cítí v těle, je pro mě velmi důležité, protože celý náš život odžíváme v těle. U Karla Čapka to bylo dané jeho nemocnou páteří, která mu stěžovala pohyb. Jeho držení těla jsem dlouho před natáčením trénoval, abych ho vystihl co nejpřesvědčivěji a hlavně abych poznal, jak se asi mohl cítit.

Ve filmu je spousta zajímavých myšlenek. Je tam něco, co vás osobně nějak zasáhlo nebo na co si vzpomenete? Ať už z myšlenek TGM nebo Karla Čapka?

Líbí se mi Masarykova věta: “Na složité otázky člověk odpovídá celým svým životem.” A od Čapka mám rád: “Kdo ví, co bude za pár let pravda o nás dvou, pane prezidente.”

Jak moc jste se rozmýšlel, když vám režisér roli nabídl? Přeci jen je to velká zodpovědnost hrát jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů všech dob…

Vůbec jsem se nerozmýšlel, hned jsem ji s velikou radostí přijal.

Nyní je v kinech tedy tento film, ale brzy vás na stříbrných plát-nech uvidíme znovu. V čem?

Na konci listopadu to bude pohádka Marka Najbrta Čertí brko. A právě v těchto dnech se točí koprodukční velkofilm Jan Žižka (Medieval), kde hraju rebela jménem Mathew. Na ten si ale diváci musí ještě počkat. Do kin dorazí až v roce 2020.

A jak to vypadá s vaší hudební dráhou? Chystáte něco nového?

V příštím roce bude mít premiéru můj nový koncertní program s názvem “Jan Budař a piáno”. Premiéra bude 21.2. v Praze v divadle Studio Dva a 22.3. v Brně v Divadle Bolka Polívky. Velmi se na to těším, protože se zase po čase potkám s diváky, s jejich otázkami, reakcemi a možná i s jejich tancem přímo na podiu.

Film Hovory s TGM je v kinech právě teď.

-red-
foto/video: Bontonfilm, Totalfilm © 2018

Článek jsme oštítkovali takto:
  1. […] Jčtěte také: Jan Budař v roli Čapka: Takový film tu dlouho nebyl […]

Comments are closed.