Jedinečný Timothée Chalamet natahuje ruku po další oscarové nominaci

Vzhledem k tomu, že je synem herečky a vnukem tanečnice z Broadwaye, bylo pravděpodobné, že dvaadvacetiletý Timothée Chalamet bude také toužit po herecké kariéře. A tak se krůček po krůčku a se vší skromností brzy začal snažit, aby se v tomhle nejistém povolání prosadil a stal se jedním z nejlepších. Za sebou má oscarovou nominaci za film Dej mi své jméno a před sebou pravděpodobně další. Letos se mimochodem stal nejmladším nominovaným hercem od roku 1944.

Armie Hammer a Timothée Chalamet na slavnostním ceremoniálu Cen Akademie (5. 3. 2018)

Nemohl ale dopředu vědět, jak hluboce zapůsobí svou skvěle zahranou emoční rolí v Dej mi své jméno. Dojem udělal i po boku Christiana Balea ve snímku Nepřátelé. Stal se také idolem v režisérském debutu Lady Bird Grety Gerwig a teď opět natahuje ruku po sošce Oscara.
Ještě na škole Chalamet účinkoval v seriálu Ve jménu vlasti a také si zahrál pod režisérskou taktovkou Christophera Nolana v Interstellaru. Vyzkoušel si i prkna Brodwaye a zdá, že právě díky nim v sobě má zdravé ambice stejně jako určitý díl vděčnosti: „Musím si vždycky sám pro sebe říct: Hele, nebuď smutnej, žes tuhle roli nedostal. Musím sám sebe pořád postrkovat a připomínat si, jak je tohle všechno skvělý.“

Pokoušel se o roli ve Spider-Manovi: Homecoming a v oscarovém Místo u moře. To ostatně dokládá, že si své role vybírá velmi pečlivě. O kvalitu mu šlo i v případě filmu Beautiful Boy Felixe Van Groeningena, kde si zahrál drogově závislého chlapce, nebo i v případě Jindřicha V. – u netflixového zpracování Shakespeara. Opětovně se setkal také s Gretou Gerwig. Společně teď dotáčí klasiku Little Women a jako Paul se představí ve snímku Dune, na kterém pracuje s Denisem Villeneuvem.

Uvedení snímku Beautiful Boy bylo pro mnoho diváků i kritiků popudem k prvním oscarovým předpovědím. Zdá se, že nominování by se nemělo vyhnout jak Chalametovi, tak jeho hereckému partnerovi Stevu Carrellovi. Chalamet kvůli roli drogově závislého chlapce extrémně zhubnul a během natáčení dokonce potřeboval lékařskou pomoc. Bylo to podle něj šílené, ale dokládá to naprostou oddanost roli. Stejně poctivě se hodlá popasovat i s pokračováním snímku k Dej mi své jméno, jehož premiéra plánovaná na rok 2020. V něm se z Chalametovy postavy Elia stane muž. „Všichni žasnou, jaká osobnost se z něj stala,“ říká Greta Gerwig, když komentuje jeho herecké výkony: „Já ale nejsem ani trochu překvapená. Vždycky jsem věděla, že je naprosto jedinečný.“

-red-
foto/video: Falcon, Amazon Studios, Totafilm.cz © 2018