Známí neznámí – točí se česká verze hitu Naprostí cizinci

Silná herecká sestava a námět, který funguje napříč Evropou. Italský film Naprostí cizinci se už dočkal mnoha mezinárodních verzí. Nejnověji v českých kinech můžeme vidět německou, pod názvem Téměř dokonalá tajemství. V těchto dnech probíhá natáčení česko-slovenské verze nazvané Známí neznámí. Hlavních rolí se ujaly známé české a slovenské herecké osobnosti: Táňa Pauhofová, Klára Issová, Martin Hoffman, Tomáš Měcháček, Tomáš Maštalír, Petra Polnišová, Anna Kadeřávková a Sveťo Malachovský.

Martin Hofmann a Tomáš Maštalír foto: Stanislava Topoľská

Naprostí cizinci (Perfetti sconosciuti) režiséra Paola Genovesy je film, podle nějž vznikl největší počet lokálních remaků v historii kinematografie. Díky tomu je i zapsán v Guinessově knize rekordů. Film získal i několik prestižních filmových ocenění.

„Jsem šťastná, že jsme to byli právě my, kdo vyhrál bitvu o práva na tento film pro území Česka a Slovenska. Zájemců totiž bylo více, ale italský producent se rozhodl právě pro nás, což je nesmírně velký závazek. Scénář nás upoutal už při prvním čtení a jeho adaptaci pro slovenského a českého diváka jsme svěřili zkušenému scenáristovi Petrovi Jarchovskému a naší debutující režisérce Zuzaně Mariankové. Myslím si, že i díky této jedinečné kombinaci zkušenosti a mladické dynamičnosti můžeme vytvořit opravdový divácky hit. Přinášíme totiž skvělou vztahovou komedii ve fantastickém obsazení, plnou humoru a lidskosti, ale i odhalených pikantních tajemství,” vyznala se ze svých pocitů producentka Wanda Adamík Hrycová.

Producenti Petra Polnišová, Juraj Brocko a Wanda Adamík Hrycová (foto: Stanislava Topoľská)

Mladá a talentovaná Zuzana Marianková, která se ujala režie filmu, má na svém kontě několik úspěšných studentských filmů a populárních televizních seriálů, jako Za sklom, Oteckovia, Horná Dolná, Špecialisti či Kuchyňa. V žánru celovečerních filmů jde o její režijní prvotinu. “Jsem velmi šťastná, že mě producenti oslovili na tento film. Kromě vynikajícího a vtipného scénáře jsem dostala česko-slovenské obsazení snů a těším se, že se je při jejich vytížení vůbec podařilo dostat dohromady. Pracuje se s nimi výborně. Všichni mají vedle komediální roviny i hluboký dramatický rozměr, takže jsem přesvědčená, že divákům připravíme skvělý film, který je nejen rozesměje,“ vyjádřila se k nové tvůrčí příležitosti Marianková.

Tomáš Maštalír a Táňa Pauhofová (foto: Stanislava Topoľská)

Jednu z hlavních postav filmu si měl zahrát i Vojta Kotek, měl ale dopravní nehodu, díky níž skončil v nemocnici. I když se před tím zúčastnil na prvních přípravách natáčení, nakonec muselo být zahájeno bez jeho účasti a tvůrci si za něj museli na poslední chvíli nalézt přiměřenou náhradu. Potvrdila to i herečka Petra Polnišová, která je zároveň koproducentkou filmu: „Nesmírně nás mrzí to, co se Vojtovi stalo. My sice přišli o skvělého herce, ale důležité je, že je v pořádku a oddychli jsme si, že jeho nehoda nebude mít žádné trvalé následky. Teď se hlavně potřebuje dát dohromady a my musíme jít dál. Určité nám bude chybět, byla s ním velká zábava a je to velmi milý člověk. Zdraví je však na prvním místě.”

Detaily ke změně obsazení jedné z hlavních rolí prozradila ze zákulisí i producentka Wanda Adamík Hrycová „Podařilo se nám nemožné. Přeobsadit dva dny před natáčením celovečerního filmu jednu z hlavních postav tak, aby to nemělo negativní vliv na vlastní film, je úloha nesmírně náročná. A nejde jen o předělání kostýmů a znalost textů, kterých je v naší konverzační komedii opravdu požehnaně.  Největším oříškem bylo najít herce, který k svým kolegům zapadne herecky, energicky, vizuálně a ještě má celý srpen čas na natáčení. Nám se to chválabohu podařilo, a tímto veřejně děkuji Tomášovi Měcháčkovi, že nám zachránil krk a jeho ženě, že nám ho pustila, i když jsme jí pokazili prázdniny.“ Tomáš Měcháček je herec, komik a režisér, kterého diváci znají nejen jako „hodného bankéře“ z reklamy či jako pohotového baviče ze stand-upových vystoupení Na stojáka, zahrál si také ve filmech Protektor, Milada, Úsměvy smutných mužů a nejnověji v komedii 3Bobule.

Za realizací projektu stojí zkušení tvůrci. Scénář komedie má v rukách Petr Jarchovský, scenárista filmů PelíškyŽelaryPupendo Občanský průkaz. Producentsky film zastřešuje Wanda Adamík Hrycová, koproducenty jsou Petra Polnišová a Juraj Brocko. Režisérkou filmu je Zuzana Marianková a její tvůrčí tým doplňují Peter Bencsík (kamera), Viera Dandová (výprava) Alexandra Grusková (kostýmy) a Matej Beneš (střih).

Česká premiéra komedie ZNÁMÍ NEZNÁMÍ je naplánovaná na 10. prosince 2020 a jejím distributorem je CinemArt.

-red-
foto: CinemArt © 2020