Šulíkův Cigán měl ve Varech dnes premiéru

Ceněný režisér Martin Šulík dnes na festivalu ve světové premiéře představuje svůj nový film Cigán.
Hrdinou filmu, který se odehrává v romské osadě, je mladík Adam, který po smrti otce těžce zvládá přílišnou panovačnost svého strýce.

Během několika ročních období tu Šulík vykresluje život uzavřené romské komunity, v níž se také film natáčel. „Napoprvé to pro mě bylo šokující. Jak takhle může někdo žít?“ ptal se po návštěvě romské osady jeden z máíla profesionálních herců ve filmu Attila Mokoš.

trailer: http://www.youtube.com/watch?v=EoI_n7Tne8Q&feature=related

Šulík chce filmem Cigán mimo jiné vyvolat diskuzi o vztazích bílé většiny a Romů. „Důležité je, aby gadžové a Romové začali všem sociálním a jiným problémům čelit společně. Vždyť jedni ani druzí na to nestačí. A začít by se mělo hned zítra,“ řekl Šulík Festivalovému deníku.

Spolu s Martinem Šulíkem přijeli představit film také herci Miroslav Gulyas, Martin Hangurbadžo, Martina Kotlárová, Ján Mižigár a Attila Mokoš, scenárista Marek Leščák a producent Rudolf Biermann.

Světová premiéra filmu proběhla v úterý ve 20 hodin ve Velkém sále Thermalu, druhá projekce je naplánována na středu v 10 hodin v Espace Dorleans.

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.