Zemřel dramatik Jiří Hubač – Podívejte se na jeden z jeho nejlepších filmů

Ve věku 82 let zemřel v úterý dramatik a scenárista Jiří Hubač. České televizi, která o úmrtí informovala, to potvrdil jeho syn Ivan. Hubač napsal dnes už kultovní televizní seriály Sanitka a Dobrá voda. Je také autorem inscenací Nezralé maliny nebo Ikarův pád.Jiří Hubač (27. srpna 1929 – 27. září 2011) je neodmyslitelně spjat s Českou, resp. Československou televizí, pro něž psal přes čtyřicet let. V letech 1961–1974 působil v ČST jako dramaturg. V 60. letech intenzivně spolupracoval s režisérem Antonínem Moskalykem. Z jejich společné tvorby připomeňme televizní filmy Dlouhé podzimní odpoledne nebo Pozdní léto. Také pozdější spolupráce s režisérem Františkem Filipem přinesla divákům inscenace a filmy, které patří do zlatého fondu české televizní tvorby: Lístek do památníku, Nezralé maliny (diváci ČT1 je znovu mohli vidět 31. 8. 2011) a dvě inscenace s tematikou alkoholismu Ikarův pád a Tažní ptáci s vynikajícím hereckým výkonem Vladimíra Menšíka. Patří sem i proslulý Zámek v Čechách (ten vám zde celý online nabízíme), který J. Hubač napsal pro Jiřinou Jiráskovou a Hřbitov pro cizince (režie Jaroslav Dudek) s Josefem Dvořákem a Jiřím Bartoškou v hlavních rolích. Scénáře k filmům Učitel tance, Fany a Babí léto daly pak vyniknout Martinu Dejdarovi, Jiřině Jiráskové a Jiřině Bohdalové a Vlastimilu Brodskému a Stelle Zázvorkové. Pro Jiřinu Bohdalovou se stal i osobním autorem, když přímo pro ni napsal nejprve divadelní hru Dům na nebesích a později Generálku Jeho Veličenstva. Nezapomenutelnými jsou vedle řady televizních her a adaptací také Hubačův scenáristický přínos na slavných seriálech Tři chlapi v chalupě, Eliška a její rod, Sanitka i jeho vlastní počin na scénáři neméně populárního seriálu Dobrá voda. Umění vytvořit zajímavé postavy pro herecké osobnosti a spolupráce s vynikajícími režiséry vytvořily z dramat Jiřího Hubače nesmrtelná umělecká díla, které diváci stále rádi vyhledávají. V roce 2009 převzal Jiří Hubač Cenu generálního ředitele České televize za mimořádný scenáristický přínos ve prospěch tvorby České televize.

Zámek v Čechách (93 min.)
Režie: Martin Hollý ml.
Scénář: Jiří Hubač
Hrají: Jiřina Jirásková, Karel Heřmánek, Josef Vinklář, Taťjana Medvecká, Ivan Vyskočil, Valérie Zawadská, Jiří Langmajer, Jana Pehrová-Krausová, Josef Patočka, Ladislav Potměšil, Raoul Schránil, Leoš Suchařípa
Celý film:

Česká televize připomene osobnost Jiřího Hubače
Jiří Hubač zemřel dnes ve věku 82 let. Jednu z nejvýznamnějších osobností moderní české dramatiky a scenáristiky připomene Česká televize dnes 27. 9. na ČT1 od 20:00 filmem Všichni moji blízcí, 28. 9. Úsměvy Jiřího Hubače (ČT2, 16:40) a Mistrovým portrétem Herci Jiřího Hubače (ČT1, 21:05) a 2. 10. rozhovorem Na plovárně s Jiřím Hubačem (ČT2, 21:35), které do vysílání zařazuje mimořádnou programovou změnou.
ČT1 l úterý 27. 9. l 20:00 l Všichni moji blízcí
Josef Abrhám, Jiří Bartoška, Ondřej Vetchý a Jiří Lábus jako bratři z jedné velké šťastné rodiny ve filmu o osudovém setkání, které znamenalo život (1999). Dále hrají: L. Šafránková, T. Brodská, L. Chudík, M. Labuda, B. Holiček, L. Cúlková a další. Kamera D. Šimončič. Režie Matej Mináč.
ČT2 l středa 28. 9. l 16:40 l Úsměvy Jiřího Hubače (2005). l Režie Pavel Vantuch.
ČT1 l středa 28. 9. l 21:05 l Herci Jiřího Hubače l Mistrův portrét (2009). l Režie Zdeněk Zelenka.
ČT2 l neděle 2. 10. l 21:35 l Na plovárně s Jiřím Hubačem, kterého k rozhovoru pozval Marek Eben v roce 2000. Režie Jan Hojtaš.

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.