Recenze | Terapie je skvost, díky důslednosti HBO, práci tvůrců a Rodenovi

Zapálenost do projektu většinou tvůrci k úspěchu nestačí, ale pokud se k ní přidá i důsledné dotažení dané látky, talentovaný tým, skvělí herci, dobře napsaný scénář i mnohovrstevnost Rodenova projevu – vznikne zázrak na českém televizním nebi. Seriál HBO Terapie.

Karel Roden strávil v barrandovských ateliérech více než 90 dnů, po většinu času pouze seděl, mluvil či naslouchal, žádné velké exteriéry, žádné nákladné interiéry. Pouze pár herců, skvělá kamera, hudba a režie. I to může vést k dokonalému zážitku bez dalších speciálních efektů. Tvůrcům se podařilo danou izraelskou předlohu výborně převést do českého formátu. Nepůsobí to vůbec jako “lámání přes koleno”, jako například pokus Primy o českou Ošklivku Katku.

Terapie (c) HBO 2011

Karel Roden (Marek) je tentokrát veden k mnohovrstevnatému výkonu. Jeho projev je natolik osobitý, hluboký a plný drobných nuancí, že mu věříte každý pohled, každé pozvednutí obočí, každou jen tak mimochodem pronesenou poznámku… Rozhodně si určitě nepoložíte otázku: “Proboha, kdo tohle zase napsal!”, protože dialogy i projev herců působí naprosto přirozeně a věrohodně.

Terapie (c) HBO 2011

Terapie je ve vysílání naprogramována od pondělí do pátku na 20. hodinu, promyšleně tak kopíruje Markův pracovní týden a každý den nás seznamuje s peripetiemi a problémy rozdílných pacientů a povah. Páteční den má terapeut vyhrazený sám pro sebe, jeho problémům naslouchá kolegyně Dita (Kamila Magálová). Téměř celý seriál se odehrává v pracovně psychologa, kterého během jednotlivých dnů v týdnu navštěvuje několik různorodých pacientů. Každé pondělí dochází do psychologovy pracovny vyzývavá Sandra (Tatiana Pauhofová), která se hned v úvodním díle přizná, že je do Marka zamilovaná. V úterý absolvuje terapii bývalý voják z Afghánistánu (Lukáš Hejlík), u kterého postupně vycházejí najevo jeho válečná traumata. Ve středu se psycholog setkává s mladičkou gymnastkou Lindou (Michaela Doubravová), jež předstíranou suverénností maskuje své sebevražedné sklony. Ve čtvrtek jej navštěvuje manželský pár (Aňa Geislerová a Martin Hofmann), který se hádá kvůli zvažovanému potratu a jehož neshody souvisejí se špatnou komunikací.

Důležité je sledovat celý seriál vcelku, nezískat pocit, že se jedná o nějaké od sebe oddělené krátké epizody, ke kterým se můžeme vracet ve chvíli, kdy si zrovna vzpomeneme. Vše je napsáno tak, aby to postupem času do sebe dobře zapadlo a tak musíme my diváci k celému dílu také přistupovat.
Kamera je naprosto skvělá a filmová. S televizním seriálem jako takovým má tento počin společné jen to, že prostě každý den pokračuje, ale stavba scénáře jednotlivé epizody k nám promlouvá opravdu čistě filmově.

Terapie (c) HBO 2011

Režie je promyšlená, práce scénáristů taktéž, na textech je vidět, že se škrtalo a přepisovalo, protože se zdá, že jsou vypilovány a vypiplány doslova k dokonalosti.
Mám zvláštní pocit, na několika úvodních dílech, které jsem zatím viděl jsem nenašel žádnou chybu. A to se mi opravdu dlouho nestalo. Obzvlášť v takovém žánru jako je televizní seriál.

S čistým svědomím mohu říci, že kdo Terapii vynechá, přijde o hodně. Vlastně o vše dobré či skvělé, co naše česká televizní a filmová škola nabízí.
Klaním se, HBO.

(-AC-)

 

Servis: TERAPIE (ČR 2011)

Producent: HBO, CE
Režie: P. Zelenka, M. Najbrt, J. Fuit
Hrají: Karel Roden, Táňa Pauhofová, Lukáš Hejlík, Michaela Doubravová, Aňa Geislerová, Martin Hofmann, Kamila Magálová, Klára Melíšková, Berenika Kohoutová, Jan Cina, Kristýna Frejová,Tomáš Matonoha, Jiří Štěpnička

Oficiální stránky
Facebook stránka 1 / Facebook stránka 2 

vysílání: pondělí – pátek ve 20.00, reprízy víkend HBO/HBO HD
PROGRAM HBO

čtěte také:

(AC)

Článek jsme oštítkovali takto:
  1. […] rekordních jedenáct Českých lvů a řadu dalších zahraničních cen. Obě řady seriálu Terapie o psychologovi a jeho klientech byly vyznamenány cenami Trilobit udělovanými FITESem. Divácky […]

    Reagovat na tento komentář
  2. […] Recenze | Terapie je skvost, díky důslednosti tvůrců, HBO a Rodenovi HBO natočilo vlastní seriál – Terapii s Karlem Rodenem […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.