Grand Prix FEBIOFESTU získá HODNÝ SYN

Přestože večerním udílením Kristiána Agnieszce Hollandové a Grand Prix festivalu letošní Febiofest končí, promítačky jedou až do noci naplno, a tak si závěrečný den pražského filmového svátku můžete ještě dosyta užít. GRAND PRIX FESTIVALU získá po loňských Křtinách tentokrát zástupce finské kinematografie. Je jím snímek HODNÝ SYN.

Hodný syn

Hodný syn

Velmi zajímavý a místy dost děsivé drama natočila režisérka Zaida Bergroth. Herečka Leila se svými dvěma syny odjíždí z města, aby unikla bulvárnímu tisku. Zatímco uzavřený Unto bloumá po okolí se svou kamerou, starší Ilmari nelibě nese jakéhokoliv „vetřelce“, který by ohrozil jeho vztah s milovanou matkou. Když začne s rodinou přebývat i matčin nový milenec, Ilmariho „ochranitelské sklony“ začnou nabývat stále nebezpečnější podoby. Zaida Bergroth se ve svém dramatu soustřeďuje především na psychologický portrét nezdravého vztahu syna k matce. Snímek získal cenu Zlatý Hugo v kategorii Objev roku na loňském MFF v Chicagu.

Film, který je vyhroceným rodinným dramatem, zvítězil v konkurenci dalších 11 titulů soutěže Nová Evropa. Porota vysoko hodnotila spád filmu, skvělou kameru a výkony herců. Porotci uvedli, že „jde o neobvyklý příběh, který vyslovuje něco podstatného o dnešní době“ a „dokázal zkombinovat vážné téma s humorem.
Grand Prix XIX. MFF Praha – Febiofest oznámí na závěrečném večeru 30. 3. 2012 v Cinestar Anděl, v 19.30 hod. v sále č. 10, čestný předseda poroty Miroslav Ondříček. Slavnostní večer pak vyvrcholí udělením ceny Kristián za přínos světové kinematografii polsko-francouzské režisérce Agnieszce Hollandové. Cenu ji předá Dagmar Havlová. (Agnieszka Holland, kromě divadelních režii her Václava Havla, natočila ve Francii v roce 1991 i TV film podle jeho hry Largo desolato a spolu s dalším velikánem polského filmu Andrzejem Wajdou je i signatářkou výzvy české vládě k pojmenování pražského letiště po Václavu Havlovi). V sále č. 7 bude poté exkluzivně, v české předpremiéře, uveden její poslední film „V temnotách“ (In Darkness), který letos kandidoval na Oskara.

Výsledky soutěžní sekce byly velmi vyrovnané, vítězný Hodný syn dostal 60 hlasů, na dalších místech figurují tituly Loverboy a Portrét v pološeru. Porotci konstatovali, že „každý ze soutěžních filmů se dotýká důležitého společenského tématu“, že se v současném evropském filmu vrací téma morálky a životní volby a že výběr vítěze Grand Prix nebyl jednoduchý.

zdroj: Febiofest, Totalfilm.cz

Článek bude doplněn o krátkou recenzi ještě dnes.

Článek jsme oštítkovali takto:

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.