AVENGERS | Zajímavosti z natáčení

Dnes se konala novinářská projekce AVENGERS. Protože se jedná o jeden z nejočekávanějších filmů roku, tak i návštěvnost projekce byla velice slušná. Sál byl plný. Na facebooku, twitteru i google+ jsme vám už přes den řekli, že film je zábavný, akční a především i vtipný. Králem vtipu je samozřejmě STARK v podání Roberta Downeyho jr. a při střetu Hulka s Lokim se v sále dokonce tleskalo. Připravujeme recenzi, kterou uveřejníme už zítra. Teď si ale všichni nedočkavci mohou přečíst zajímavosti z natáčení tohoto komiksového blockbusteru.

Komiks vyšel poprvé v 60. letech, od té doby se stal kultem

Snímek Avengers je natočen na náměty comicsu společnosti Marvel, který vytvořili Stan Lee a Jack Kirby. První comics Avengers vyšel v září 1963 a tým sestával z Iron Mana, Thora, Hulka, Ant-mana a Wasp. Captain America se k týmu připojil ve čtvrtém čísle poté, co byl nalezen uvězněný v kusu ledu a úspěšně oživen. Ve filmu se objevují Iron Man (Robert Downey Jr.), Captain America (Chris Evans), Hulk (Mark Ruffalo), Thor (Chris Hemsworth), Black Widow (Scarlett Johansson) a Hawkeye (Jeremy Renner), které povolal do služby vedoucí organizace S.H.I.E.L.D. Nick Fury (Samuel L. Jackson)

Avengers

 Natáčení snímku Avengers začalo 25. dubna 2011 v Albuquerque v Novém Mexiku, kde se film natáčel v ateliérech Albuquerque Studios a na mnoha lokacích ve městě a jeho okolí až do 28. července. Další natáčecí lokace zahrnovaly Wilmington v Ohiu, Worthington v Pennsylvanii, Cleveland v Ohiu a New York. Natáčení hlavního štábu trvalo celkem 93 natáčecích dní a 47 dní v případě pomocného štábu.

AVENGERS natáčení v New York City

Obří a fascinující kulisy velitelského můstku plavidla Helicarrier vyrostly v ateliéru v Albuquerque. Tato ikonická domovská základna mírové organizace S.H.I.E.L.D., jejíž vedoucím je Nick Fury (Samuel L. Jackson), připomíná letadlovou loď, ale rozhodně to není žádná obyčejná loď – ve skutečnosti může létat. Tvůrci filmu se chtěli na tento klíčový prvek v dějinách týmu Avengers soustředit a během scény, kdy poprvé vzlétá, fanoušky skutečně ohromit. Exteriéry Helicarrieru se natáčely na přistávací dráze letiště Albuquerque International Sunport.

Avengers

Ve zcela prvním díle comicsu Avengers, vydaného před téměř padesáti lety, byl příčinou vzniku týmu Thorův bratr Loki. Členové Avengers spojili své síly, aby ho společně porazili. Při natáčení filmu zůstala tato prvotní zápletka společností Marvel zachována. Loki, kterého představuje Tom Hiddleston, je na Zemi mnohem mocnějším padouchem než ve svém domovském Asgardu a hlavním hrdinům filmu Avengers způsobí velké problémy.

Chris Hemsworth (Thor) měl pocit, že se natáčení podobá letnímu táboru, protože se herci navzájem doopravdy neznali, ale přesto spolu trávili veškerý volný čas a skvěle se bavili. Sám Hemsworth se nicméně už znal s Tomem Hiddlestonem (Loki) z natáčení filmu Thor, vybudovali si skvělý vztah a ten při natáčení filmu Avengers dále upevnili.

Aby mohl hrát skvělého lukostřelce Hawkeyeho, byl Jeremy Renner trénován olympijskými lukostřelci v zacházení s lukem. Naučil se základy lukostřelby, stejně jako správné postoje a držení, ale jedním z nejtěžších úkolů, se kterými se Renner musel vypořádat, byla konzistence ve způsobu tasení a natahování luku, což je velice náročná věc, pokud vše probíhá opravdu rychle.

Avengers (Jeremy Renner jako Clint Barton

Scarlett Johansson si s radostí zopakovala svou roli Black Widow i ve filmu Avengers. Talentovaná herečka říká, že je velkou fanynkou této postavy a je ráda, že se fanouškům v této roli, v níž se poprvé představila ve filmu Iron Man 2, líbila. Ve filmu Avengers budou mít diváci v průběhu společných scén s dalším výjimečným agentem organizace S.H.I.E.L.D., Hawkeyem (Jeremy Renner), možnost nahlédnout alespoň zčásti do jejich minulosti a poznat jejich dlouholetý pracovní vztah.

Scarlett Johansson jako Black Widow

Když herci a štáb filmu Avengers přiletěli z Albuquerque do Wilmingtonu v Ohiu, neměli to na novou natáčecí lokaci daleko. Jejich letadlo přistálo hned vedle natáčecí lokace v prostorách Clinton County Airpark, masivního komplexu s 2700 metrů dlouhou přistávací dráhou a moderním areálem o rozloze 93 tisíc metrů čtverečních, který ve filmu zastupoval části interiéru ikonického Helicarrieru.

Avengers (Helicarrier)

Slavný bojový pokřik z comicsové předlohy, „Avengers Assemble!“ (volně přeloženo jako „Avengers, do zbraně!“), je zvoláním, které členy týmu sjednocuje v boji proti „nepřátelům, které by jediný superhrdina nedokázal porazit“. V průběhu natáčení si tento slavný povel vypůjčil Chris Evans (Captain America), aby tak své herecké kolegy v Albuqerque svolával pomocí SMS ke společné večerní zábavě po celotýdenním dlouhém a náročném natáčení.

Chris Evans

Natáčení v Central Parku je vždy nelehké, ale co říci o situaci, kdy se celý herecký tým pohybuje v blízkosti Bethesda Fountain právě o víkendu, kdy se současně slaví americký státní svátek Labor Day? Herci i štáb si na vlastní kůži vyzkoušeli, jaké to je pracovat pod dozorem tisíců lidí, kteří přihlíželi něčemu, co upoutalo pozornost i toho nejlhostejnějšího Newyorčana – kompletní herecké sestavě filmu Avengers v kostýmech, včetně Thora (Chris Hemsworth) a Lokiho (Tom Hiddleston) v jejich asgardských zbrojích.

Avengers, natáčení v Central Parku

Z pohledu herců se jednalo o první příležitost takřka po měsíci, kdy stáli všichni během natáčení bok po boku, a současně o příležitost poslední. Pro režiséra Josse Whedona bylo hlavním úkolem udržet herce soustředěné. „Bylo to jako něco mezi cirkusovým představením a setkáním bývalých spolužáků,“ směje se režisér. „Všude kolem byli paparazziové a fanoušci a herci byli rádi, že se zase vidí, mohou si promluvit a dohnat to, co zmeškali, protože jim spolu bylo dobře.“

Avengers natáčení v NY

Pomocný štáb natáčel honičku ve Worthingtonu v Pennsylvanii v prostorách společnosti Creekside Mushroom LTD, bývalého domova světově proslulé značky žampionů Moonlight®. Creekside vlastnila největší žampionovou plantáž na světě a jedinou podzemní žampionovou farmu ve Spojených státech. Pro štáb filmu znamenalo natáčení v jejích prostorách přístup k 240 kilometrům tunelů 90 metrů pod zemí. Příprava tunelů na natáčení honičky mezi Lokim (Tom Hiddleston), Hawkeyem (Jeremy Renner) a agentkou Marií Hill (Cobie Smulders) zabrala měsíce – ale veškerá námaha se více než vyplatila.

AVENGERS (LOKI)

Vzhledem k množství bojových sekvencí ve filmu se řada herců včetně Chrise Hemswortha, Toma Hiddlestona, Scarlett Johansson a Jeremyho Rennera zúčastnila náročného tréninku s kaskadéry. Herci trénovali s bojovým choreografem Jonathanem Eusebiem. Eusebio se svým týmem přejmenovali tělocvičnu na „kaskadérské dojo“ a trénovali herce v celé řadě bojových stylů a technik, které zahrnovaly středověký boj, wu-šu, kung-fu a kali.

AVENGERS natáčení

Natáčení filmu na tři týdny uzavřelo východní 9. ulici v centru Clevelandu, aby zde štáb mohl připravit a natočit jednu z nejrozsáhlejších akčních sekvencí filmu. Ve městě se o ní mluvilo celé měsíce a přilákala tisíce zvědavců, kteří sledovali, jak se ulice s prázdnými budovami mění v rušnou newyorskou ulici, na které nechybí stanice metra a populární vývěsní štíty a výlohy obchodů. Výtvarníci filmu odvedli tak skvělou práci, až se městem šířily zvěsti o tom, že zde otevírají nové obchody.

Přeměna na Stuttgart

Další výzvou produkčního týmu byla přeměna historického clevelandského náměstí Public Square v exteriéry, které ve filmu zastoupí německý Stuttgart. Výtvarníci změnili vývěsní štíty budov na německé a na náměstí vybudovali „biergarten“. Místním se úpravy náměstí velice líbily a doufali, že tu tato vylepšení (nové květiny, stromky, piknikové stoly a lampy) zůstanou i po skončení natáčení.

 Pro potřeby natáčení jedné z rozsáhlejších akčních sekvencí ve filmu si režisér Joss Whedon vyžádal pomoc 25 členů 391. batalionu vojenské policie se sídlem v Ohiu, kteří se podíleli na scéně, v níž je New York napaden neznámými útočníky. Vojáci byli povoláni ve snaze dodat filmu na autentičnosti a bojovým scénám na realističnosti. Jejich kulomety ráže .50 a granátomety Mark 19 rozhodně byly realistické více než dost. Štáb byl ohromen palebnou silou, kterou vojáci disponovali, a jejich schopnostmi týmové spolupráce stejně jako sám Whedon, který se z vděčnosti po dokončení scény s členy batalionu nechal fotografovat.


Pro potřeby speciálních efektů, navozujících dojem zničení jedné z newyorských ulic, využil vedoucí týmu speciálních efektů Dan Sudick precizní práce pyrotechniků a dokonale načasovaná kaskadérská automobilová čísla a vše nachystal tak, aby kaskadéři mohli bezpečně prokličkovat mezi výbuchy a převracejícími se auty. Pro potřeby rozsáhlé pyrotechnické scény jeho tým nachystal celkem 28 explozí, které se jako vlna řítily ulicí a simulovaly tak letecký útok. Sekvence také zahrnovala 14 různých automobilů, rozdělených pyrotechniky na „vystřelená auta“, „převracená auta“ a „explodující auta“, a také výbuch velkého nákladního vozu. Sudick se svým týmem dokázal náročnou sekvenci provést bez jediné chybičky a ačkoliv se natáčela na východní 9. ulici v centru Clevelandu, stejně se dostala na titulní stránku magazínu New York Post s velkým titulkem: „Thore, zachraň nás!“

připravili: Totalfilm.cz / Falcon, a.s. (c) 2012

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.