DNY EVROPSKÉHO FILMU začaly, už po devatenácté

V Praze dnes začaly už po devatenácté DNY EVROPSKÉHO FILMU. Program filmové přehlídky 19. ročníku DEF přinese přes 40 snímků z více než 25 evropských států. Dny evropského filmu zahájí 12. dubna 2012 v pražském kině Světozor dánsko-český historický snímek Královská Aférakterý získal 2 Stříbrné medvědy na letošním MFF v Berlíně (scénář: Rasmus Heisterberg a Nikolaj Arcel, hlavní mužský herecký výkon: Mikkel Boe Følsgaard). Film byl vyroben v české koprodukci a byl natáčen převážně v Čechách.

Královská aféra

V hlavní roli filmu dánského režiséra Nikolaje Arcela se objeví Mads Mikkelsen, známý z bondovky Casino Royale. Film na slavnostním zahájení uvede držitel Stříbrného medvěda Mikkel Boe Følsgaard a producent Peter Aalbæk Jensen (za dánskou produkční společnost Zentropa). Recenzi snímku přinášíme zde. Zahájení se také osobně účastní Marian Crişan, režisér snímku Morgen.
O filmu A také déšť s Gabrielem García Bernalem a Luisem Tosarem jsme už psali zde. I ten se objeví v programu přehlídky a opravdu stojí za to.

Morgen

Pražskou část Dnů evropského filmu zakončí 19. dubna 2012 Koriolanus – moderní adaptace jedné ze Shakespearových her. Dílo svého krajana si režisér Ralph Fiennes vybral jako vůbec první režisérský počin a spojil síly se scenáristou Johnem Loganem (Gladiátor, Letec). Fiennes přistupuje k Shakespearovi s respektem, což stvrzuje i obsazení klasických shakespearovských herců jako jsou Vanessa Redgrave nebo Brian Cox.

Koriolanus

Po pražské části pokračuje festival v Brně 20. – 26. dubna, v kině ART.

Ozvěny Dnů evropského filmu:

Boskovice (25. – 27. 4. 2012), Uherské Hradiště (25. – 27. 4. 2012), Jablonec nad Nisou (25. – 29. 4. 2012), Veselí nad Moravou (25. – 27. 4. 2012), Ostrava (28. 4. – 2. 5. 2012)

Cena vstupenky bez slevy je 90 Kč. Ve všech kinech jsou k dispozici katalogy s programem DEF zdarma nebo si jej můžete stáhnout přímo zde

Letošní novinkou je online prodej vstupenek, který zahájily pražská kina Světozor a Lucerna. Nyní lze vstupenky na webu www.eurofilmfest.cz nejen rezervovat, ale i on line zakoupit.

Spot 19. DNŮ EVROPSKÉHO FILMU
Bohdan Heblik – kofila.com & Jakub Fürst / 2012

Článek jsme oštítkovali takto:

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.