Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze | KLUK NA KOLE

Do českých kin vešel právě nový film bratří Dardennových, čeští diváci měli možnost ho před distribuční premiérou vidět na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde se setkal s velkým ohlasem a před týdnem na předpremiéře na Febiofestu.

KLUK NA KOLE

Velmi působivý a sirový příběh dvanáctiletého Cyrila, kterého nezralý otec umístí do dětského domova, aby mohl začít nový život bez komplikací.
Cyril nepřestává doufat, že si ho otec opět vezme, avšak ten už žije nový život. Při jednom z útěků se seznámí s kadeřnicí Samanthou, která svolí, že se o něj bude o víkendech starat a bude si ho brát na návštěvy.
Život Samanthy a Cyrila se začíná pomalu měnit.

Vysoce ceněné režisérské duo belgických režisérů Jean-Pierre a Luc Dardenovi mají několik ocenění ze světových festivalů a jejich dokumentární styl natáčení je zajímavý pro svou vysokou autenticitu.
I v Klukovi na kole dokázali výjimečný cit pro správné obsazení klíčových rolí.
Cécil de France (Samantha) je výborná herečka, stejně jako debutující Thomas Doret (Cyril).
Titulní hrdina je výjimečně přirozený a uvěřitelný ve všech aspektech. Sociální deprivace, pocit odcizení odloženého dítěte z filmu přímo čiší ve všech odstínech.

KLUK NA KOLE

Typické projevy takového chování tak mohou objevit i diváci, kteří nemají žádnou zkušenost ze sociálních ústavů ani vlastní trpkou zkušenost takového dítěte.
Silně emociální zážitek je tak nejlepším prostředkem pro pochopení tak složité osobní situace. O to těžší právě ve věku dospívajícícho dítěte.
V příběhu nehledejte žádnou sentimentalitu, scénář je velmi syrový s nádechem dokumentu.
Důležitá postava pěstounky Samanthy je o to zajímavější, že ve filmu nepadne nic o jejích pohnutkách k zásadnímu kroku osvojit si cizí, navíc dospívající dítě. Nevíme zda sama nemůže mít dítě, zda ji k tomu vede například neuspokojení v partnerském vztahu a podobně. Nic z toho není ve filmu naznačeno. Domýšlet si tak musíte sami bez jakékoliv nápovědy. I to je styl bratří Dardennových.

Jean-Pierre Dardenne a Luc Dardenne

Kluk na kole pro mne byl silným zážitkem, dojemným ale uvěřitelným dramatem mladého chlapce, který přichází o všechny iluze. Viníkem jsou jako vždy dospělí.
Kluk na kole získal Velkou cenu poroty v Cannes, Evropskou filmovou cenu pro nejlepší scénář a byl nominován na Zlatý glóbus.

Martin Staněk, totalfilm.cz
Foto: Artcam (c) 2012

KLUK NA KOLE / LE GAMIN AU VÉLO
PREMIÉRA: 29. BŘEZNA 2012 (ARTCAM)
Drama
Belgie / Francie / Itálie, 2011, 87 min
Režie: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Hrají: Thomas Doret, Cécile De France, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet, Jean-Michel Balthazar, Egon Di Mateo

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast