Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

TRANSFORMERS JEDNA - DABOVANÝ TRAILER NA NAŠEM KANÁLE DNES V 16:30.

Recenze | VRÁSKY Z LÁSKY

40 let trvalo českým režisérům než dali opět dohromady dvojici Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý. Podařilo se to až nyní Jiřímu Strachovi. Bohdalová sice na tiskovce popřela informace bulváru že spolu tak dlouhou dobu nemluvili, ale prostě si nikdo celou dobu netroufl tento společný tandemový comeback naplánovat. Vyplatilo se.

Jiřina Bohdalová (Jana) a Radoslav Brzobohatý (Ota)

Herečka Jana (Jiřina Bohdalová) žije na sklonku svého života v Ústavu sociální péče, stále je velmi energická a odmítá zůstávat v bačkorách. Díky tomu bojuje s razantní a přísnou vrchní sestrou (Taťjana Medvecká) a soustředí se na útěk, aby se mohla účastnit filmového konkurzu v Praze.

Dvě Jiřiny. Jirásková a Bohdalová

V tom jí pomůže bývalý milenec Ota (Radoslav Brzobohatý), který po letech Janu vyhledá. Otu navíc čeká náročná operace očí a setkání s Janou považuje za poslední vrtoch, který si k nelibosti svého syna (Ivan Trojan) a snachy (Lenka Vlasáková) ještě hodlá dopřát. Jana s Otou se vydávají na komplikovanou cestu do Prahy lemovanou ne vždy příjemnými ale i humornými společnými zážitky.
Oba spojila vzpoura, a to je vždy základ pro skvělou road movie.

Jiří Strach spolu se scénáristou Markem Epsteinem objevují staré hrdiny v nových rolích, nových souvislostech a vytváří společně s další hereckou špičkou i v malých rolích film, který se díky legendám stane legendou sám, stejně jako před více než deseti lety BABÍ LÉTO.

Jiří Strach s klapkou a svými herci

Scénář se jednoznačně povedl a je na něm vidět, že ho Epstein psal hlavní dvojici na tělo. Hodnotit herectví Bohdalové a Brzobohatého by bylo, dá se říct poměrně kacířské. A tak jen poznamenám, že režisér se scénáristou dokonale využili stálé vitality Bohdalové i Brzobohatého. Oba herci jsou skvělí, problémy stáří jim věříte i proto, že sami podzim života zažívají. Bez pochybností se vcítíte do jejich strastí i tužeb.

Taťjana Medvecká a Viktor Preiss

Díky naprosto jedinečnému spojení po letech, kývly režisérovi na účast v opravdových pidirolích i další skutečné herecké špičky. A tak se na malé momenty na plátně objevují Josef Somr, Viktor Preiss, Radek Holub, Táňa Wilhelmová, Jiřina Jirásková, Jiří Skopeček, Marek Taclík nebo Miriam Kantorková. Taková kumulace skutečných hvězd nebývá v českém filmu pravidlem.

Ivan Trojan, Lenka Vlasáková a Jiřina Bohdalová

Naprosto jedinečná je krom hlavních představitelů i Jiřina Jirásková, roztřesená Janina spolubydlící, která naprosto popírá typy rolí, které Jirásková vždy hrála. O to úsměvnější a dojemnější je ji pozorovat jako roztřesenou, vetchou stařenku, která s hrůzou visí na rtech své extrovertní souputnici v podání Bohdalové.

Jiřina Bohdalová a Táňa Vilhelmová

Jedna ze závěrečných scén, kdy dojde k naprostému ponížení Jany na filmovém konkurzu patří k nejdojemnějším scénám z filmu. I zde funguje Epsteinova specialita přecházet z humoru do naprostého sladkobolného dramatu a zpět.

Vrásky z lásky jsou trpkou komedií, velmi schopný režisér Jiří Strach se tak odklání od svých televizních špičkových dramat typu Povodeň nebo Brainstorming a vytváří humorné ale i dojemné vyprávění o seniorech, které je svou svěžestí a tempem vhodné i pro mladší i úplně mladé diváky.

Alex, totalfilm.cz
Foto/Video: © Falcon, Česká televize, Buc Film, Barrandov studios, Jiří Strach, 2012

Vrásky z lásky

PREMIÉRA: 12. DUBNA 2012 (FALCON)
Drama / Komedie
Česko, 2012, 101 min
Režie: Jiří Strach
Hrají: Radoslav Brzobohatý, Jiřina Bohdalová, Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Jiřina Jirásková, Simona Stašová, Lenka Vlasáková, Taťjana Medvecká, Viktor Preiss, Jan Skopeček, Miriam Kantorková, Josef Somr, Tatiana Vilhelmová, Aňa Geislerová, Oldřich Navrátil, Marek Taclík, Radek Holub, Jaroslava Obermaierová, Martin Stropnický, Radim Špaček

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast