DONT STOP v kinech už příští týden

Příští čtvrtek přichází do kin ojedinělý projekt. Pro pamětníky i milovníky retra je tu návrat do 80tek. Doby plné punku, plesnivých džín, cigaret Clea, ale také všudypřítomné šedi a bez světlých zítřků. Za námi je novinářská projekce, připravujeme  recenzi a už teď jsme pro vás přichystali soutěž o vstupenky do kina, trička a placky k filmu. Ojedinělost, kterou zmiňujeme na začátku je především v tom, že regionální premiéry navíc doplňuje série koncertů filmové kapely s protagonisty filmu.

Dont Stop (foto: Bontonfilm)

1983. Do komunistického Československa konečně dorazil PUNK naplno. Osmnáctiletý Miki (Patrik Děrgel) se svým provokativním kamarádem Dejvidem (Lukáš Reichl) nechtějí zůstat pozadu. Deska London Calling od Clash jim ukáže ten správný směr. Vezmou elektrické kytary, naježí vlasy a přestanou brát ohled na svoje okolí.  NO FUTURE se stane jejich heslem.

Dont stop (Foto: Bontonfilm)

Kapela se rychle zformuje a garáž v sousedství se stane jejich zkušebnou a pro Mikiho i dočasným domovem. Po úspěšném startu skupiny, umocněném zdařilým koncertem, přichází procitnutí do reality. Jak se jejich životní postoje vyhraňují, dostávají se do konfrontace se zaběhnutými pravidly a nakonec i sami se sebou. Sen se postupně rozplyne. Kličkování mezi školou, vojenskou službou a každodenní existencí je vysilující.

Dont stop (Foto: Bontonfilm)

Film DONT STOP zaznamenává rok života party teenagerů, kdy nepřemýšlejí o zítřku ani o důsledcích svých rozhodnutí, jediné, co chtějí, je žít jinak než jejich rodiče. Pro hlavní postavy příběhu Mikiho (Patrik Děrgel) a Dejvida (Lukáš Reichel) se prostředkem k vlastní vzpouře proti autoritám a normám, odpovědnosti a povinnostem dospělosti stane punk.

Dont stop (Foto: Bontonfilm)

Hudba a provokativní životní styl, který je pro normalizační Československo osmdesátých let, v jehož kulisách se DONT STOP odehrává, nepříjemným zjevením. „Každá generace chce svou hudbu, která je jenom její vlastní. Novou hudbu, která nemá nic společného s generací předcházející,“ podotýká režisér a scenárista filmu DONT STOP Richard Řeřicha. Miki a Dejvid založí vlastní kapelu, zásadní inspirací se jim stane punkové album London Calling od Clash.

Film obsahuje dvě skladby přímo od skupiny Clash, což je pro český film určitě neobvyklé. Skladba London Calling skvěle vystihuje atmosféru doby, je to skladba, která ovlivnila celou jednu generaci a stala se přelomovou v celosvětové hudební historii. Když ji slyšíme teď, 33 let po jejím vzniku, stále cítíme její sílu,“ říká Richard Řeřicha a pokračuje: „Další punkové skladby jsou od českých kapel, jako jsou Dead Popes Company, Barockers nebo The Prostitutes, některé z nich složené přímo pro film. Představují svět muziky, kterou kluci poslouchají a která je inspiruje. Další část tvoří písničky, které hraje kapela kluků, ať už na koncertě nebo při zkouškách ve zkušebně.

Oproti předchozím zní technicky nedokonale, jak to vyžaduje jejich garážový sound začínajících muzikantů, ale osobitě s výraznými melodiemi a refrény, které se snadno zapamatují. Protiklad punkových skladeb tvoří vrstva dobového popu, ať už československého nebo zahraničního. Zastupují to, co poslouchala většina průměrných obyvatel ČSSR, pokud vůbec něco poslouchali. Poslední, neméně důležitou součástí, je scénická hudba, o kterou se podělili Mishan Pajdiak (Alvik) a Roman Helcl (November 2nd).“

Dont stop (Foto: Bontonfilm)

Filmovou kapelu Emile Buisson spolu s Mikim a Dejvidem tvoří ještě Viktor (Jakub Zedníček), jehož modlou je punková ikona Sid Vicious, podivín Inža (Oliver Cox) a „manažer“ Márty (Jiří Kocman). Nejrůznějšími cestami se jim podaří sehnat peníze na použité hudební nástroje a dokonce najít volnou garáž v sousedství, kterou si upraví na zkušebnu.

Dont stop (Foto: Bontonfilm)

Kapela se slibně rozjede, první koncert v malém klubu má úspěch. Obecenstvo, složené z jejich vrstevníků naladěných na stejnou hudební vlnu, je nadšené. O to větší šok přichází při druhém koncertě, kdy hrají před zcela odlišným publikem. Vystoupení skončí rvačkou. Pro některé členy kapely je koncert fiasko, pro jiné konečně správný punkový nářez. Následuje další rána, garáž zabaví domovní výbor, takže není kde zkoušet… Spolu s osudy kapely gradují i životní peripetie jejích protagonistů.

Avizovanou soutěž najdete na našem webu během zítřka. Zároveň bude probíhat paralelně i na facebooku.
Článek jsme oštítkovali takto:
Novější článek

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.