Recenze | TOTAL RECALL

Remake po více než dvaceti letech od původního filmu s Arnoldem Schwarzeneggerem se opět inspiroval povídkou Philipa K. Dicka.
Vítejte ve společnosti Rekall, která dokáže proměnit vaše sny ve skutečné vzpomínky. Dělník Douglas Quaid (Colin Farrell) touží odfrknout si od života, který ho frustruje – přestože má krásnou ženu (Kate Beckinsale), kterou miluje. Navštíví společnost Rekall, která má zajímavou nabídku. Naleje vám do hlavy vzpomínky na cokoliv co si zamanete.

Total Recall (Foto: Falcon)

Douglas chce být tajným agentem. Netuší ovšem, že jím ve skutečnosti opravdu je. A tady začíná akční řežba prokládaná velmi slušným herectvím Colina Farrella. Jeho rozervanost a ztráta paměti je příkladná a uvěříme jí velice snadno. A tak musí začít utíkat před lidmi, kterým mohl do této chvíle věřit.
Další postavou, která mu sekunduje a ve filmu pomáhá, nebudu prozrazovat proč a jak,  je Rachel Ticotin (Jessica Biel), narozdíl od Kate Beckinsale je ale nemastná, neslaná a v paměti vám po odchodu z kina nezůstane.

Total Recall (foto: Falcon)

Scénář je poměrně nedotažený, téměř pitomý, stejně jako příběh filmu, kterým se tento remake inspiroval. V tomto případě je ale výkřik do tmy o to silnější, o kolik je slabší humor, který nový Recall nedoprovází téměř vůbec.
Zřejmě se nám to režisér Len Wiseman snažil vynahradit akcí. Více než 70% filmu totiž tvoří honičky, střílečky, bojovné scény a hlavně akcent na vizuál. Ten se opravdu povedl a dá se říct že kulisy zachránily celý film. Díky nim a výkonům Farella a Beckinsale se dá hovořit o koukatelnosti a doporučit návštěvu kina.

Výtvarníci a designéři se opravdu snažili a studio se opravdu pláclo přes kapsu. Na výsledku je to rozhodně vidět. Kulisy jsou opravdu úžasné a dá se říci, že jsou nejzajímavější na celém projektu. Narozdíl od verze z roku 1990 se příběh neodehrává na Marsu, ale na zničené planetě Zemi, kde zůstala už jen dvě vhodná místa k životu. Takzvaná kolonie v Austrálii a Spojená britská federace. Obě místa spojuje “Zeměpád”, takový zvláštní tunele vedoucí skrz zemské jádro.

Total Recall (foto: Falcon)

Nemám sice ve zvyku používat pochvalné texty z materiálů pro novináře, ale v tomto případě dávám prostor přímo Colinu Farrellovi:

„Jde o jedny z nejpozoruhodnějších kulis, jaké jsem kdy při natáčení viděl, jsou prostě úžasné. Můžete zajít k libovolnému předmětu kdesi v pozadí záběru a když si ho prohlédnete, bude vypadat naprosto realisticky. Myslím, že taková pečlivost se vyplácí – dodá kulisám jistou atmosféru, energii, která tím vším prostupuje. Film pak zkrátka působí reálněji.“

Total Recall (reprofoto: Totalfilm.cz)

Rozhodně je to pravda. A proto také netypicky zmíním jméno výtvarníka, který si to skutečně zaslouží. Je jím Patrick Tatopoulos. Tatopoulos je nejvíce hrdý na svou práci na Zeměpádu – protože se jedná o něco, co jsme dosud na plátnech ještě neviděli.

„Nikdy jsem nic podobného v žádném filmu neviděl – obří výtah, který prochází napříč celou zeměkoulí,“ vysvětluje. „To mi umožnilo přijít s velice svěžími a novými nápady. V podstatě je základem návrh letounu Boeing 747, takže je divákům výtah povědomý a působí realisticky. Pokud se díváte na film, potřebujete, abyste si k jeho prostředí mohli vytvořit nějaký vztah – nejde jen o to sledovat film.“

Total Recall (vizuál)

Výtvarná stránka filmu a sázka na akci s Farrellem a  Beckinsale tomuto filmu zvedá hodnocení o 20%.

-AC-, totalfilm.cz
Foto/Video: Falcon © 2012

Total Recall

Premiéra: 16. srpna 2012 (FALCON)

Režie: Len Wiseman
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Thriller
USA / Kanada, 2012, 121 min

Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrají: Colin Farrell, Bryan Cranston, Jessica Biel, Kate Beckinsale, Bill Nighy, Ethan Hawke, John Cho, Bokeem Woodbine, Steve Byers, Will Yun Lee, Currie Graham, Morgane Slemp

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.