Filmové premiéry od 25. října

Je potěšující, že se v kinech objevuje stále více dokumentů. Tento týden na plátna českých kin dorazí dokonce čtyři. Sonda do duší fanoušků od tvůrců České Rapubliky DVA NULA, jeden den v životě čechů Adolfa Ziky ZEMĚ ČESKÁ, DOMOV TVŮJ, pětileté putování po pětadvaceti zemích SAMSARA, snímek o životě jednoho člena legendárních Beatles George Harrison: Living in the Material World v režii Martina Scorseseho. Nedokumentární filmy jsou tentokrát v menšině a zastupuje je pokračování animovaného českého filmu KOZÍ PŘÍBĚH SE SÝREM 3D a protifašistický snímek BOJOVNICE.

DVA NULA (ČESKO, 2012)

Na fotbalovém stadionu v centru Prahy se chystá největší fotbalový zápas roku, Sparta dnes večer hraje se Slavií. Začíná přímý přenos. Dvacet dva filmových kamer ale tentokrát nemíří na hřiště, nýbrž do hlediště. V něm se totiž nachází velmi různorodá a vtipná společnost, která stojí za pozornost víc než samotný fotbal: jsou tu upovídaní pořadatelé, pečlivě oblečené dámy z VIP, rozjívení žáčci fotbalové přípravky, distingovaní intelektuálové, fanatičtí sázkaři, dezorientovaní italští turisté, chlapáčtí členové ochranky nebo třeba známí komentátoři jedné televizní stanice. Ti všichni sem přišli sledovat stejný zápas, každý z nich jej ale prožívá po svém. A každý se přitom projevuje takový, jaký doopravdy je. Jeden se ptá, jestli se smí fackovat tchýně, druhý pátrá, kam se v Chile podělo prezidentské pero, třetí se třese, zda dostane trest za použití slova gorila. Před očima nám tak postupně ožívají různá patra tribuny i různá patra dnešní společnosti. A humor a autentičnost tu nakonec vítězí 2:0.

Dva nula
Dokumentární
Česko, 2012, 108 minRežie: Pavel Abrahám

ZEMĚ ČESKÁ, DOMOV TVŮJ (ČESKO, 2012)


Země česká, domov Tvůj! je celovečerní dokumentární film, jehož spolutvůrcem se může stát každý občan nebo obyvatel této země.Fotograf, režisér a producent Adolf Zika si s nápadem jediného filmu o tisíci kameramanech pohrával již před dvanácti lety. Technologie digitálních kamer tehdy ještě ale neumožňovala takovou tvůrčí svobodu, nakonec proto namísto toho v roce 2000 vznikla Poslední kniha století, aneb jeden den v životě České republiky. Systematické zaznamenávání cesty našeho života ho však neopustilo, ba naopak, stávala se z něho jistá posedlost.

Země česká, domov Tvůj!
Dokumentární
Česko, 2012, 90 min
Režie: Adolf Zika

KOZÍ PŘÍBĚH SE SÝREM 3D (ČESKO, 2012)


Kozí příběh se sýrem volně navazuje na předchozí díl. Děj filmu se přenese ze středověké Prahy do pohádkového sýrového království a kromě starých známých postav se mohou diváci těšit na řadu pohádkových bytostí a nové hlavní hrdiny – děti Kuby a Máci – Honzíka a Zuzanku, kteří spolu s Kozou procházejí celým příběhem. Celkové ladění filmu je více rodinné a pohádkové, než v předchozím díle.

Kozí příběh se sýrem
Goat Story 2
Animovaný / Rodinný / Pohádka
Česko, 2012, 85 min

Režie: Jan Tománek
Hudba: David Solař
Hrají: Jiří Lábus, Matěj Hádek, Mahulena Bočanová, Karel Heřmánek, Michal Dlouhý, Miroslav Táborský, Martin Dejdar, Miroslav Vladyka, Milan Šteindler, Václav Vydra nejml., Dalimil Klapka, Ota Jirák

BOJOVNICE (NĚMECKO, 2011)

Marisa, 20letá německá dívka nenávidí cizince, Židy, vojáky a každého, koho shledá vinným za úpadek země. Provokuje, pije, bojuje a její další kérka bude portrét Adolfa Hitlera. Jediné místo, kde se cítí doma, je neonacistický gang, ke kterému patří a kde nenávist, násilí a těžké kalby jsou na denním pořádku. Když se k této skupině přidá 14letá Svenja, jeví se Marisa jako její idol: splňuje tu nejčistší představu o bojovnici bojující za ideály skupiny. Ale Marisina přesvědčení naberou pomalu jiný směr, když náhodou potká mladého afgánského uprchlíka. V konfrontaci názorů dochází poznání, že černé a bílé principy jejího gangu nejsou jedinou cestou. Bude Marisa schopna se vymanit z vlivu této skupiny?

Bojovnice
Die Kriegerin
Drama
Německo, 2011, 100 min
Režie: David Wnendt
Hrají: Alina Levshin, Jella Haase, Klaus Manchen, Sayed Ahmad, Gerdy Zint

SAMSARA (USA, 2011)

Připravte se na zážitek a zkušenost smyslů, které nemají obdobu. SAMSARA opět spojuje režiséra Rona Frickeho s producentem Markem Magidsonem, jejíchž filmařské a hudební umění bylo potvrzeno již mnohokrát oceněnými filmy BARAKA a CHRONOS. SAMSARA ve starodávném sanskrtu znamená “věčně se otáčející kolo života“ a tvůrci se v něm snaží zachytit prchavé okamžiky, které utvářejí náš život. Film, který vznikal přes pět let ve dvaceti pěti zemích nás zavádí na posvátná místa, do postižených oblastí, průmyslových zón a míst přírodních zázraků. SAMSARA, která se vzdává dialogů a popisných textů, úplně rozvrací naše očekávání tradičního dokumentu. Namísto toho podněcuje naše niterné interpretace obrazem a hudbou, které do starého chápaní přináší nové prvky.

Samsara
Dokumentární
USA, 2011, 102 min
Režie: Ron Fricke
Hudba: Lisa Gerrard, Marcello De Francisci, Michael Stearns

George Harrison: Living in the Material World (USA, 2011)

Dokument George Harrison: Living in the Material World mapuje život jednoho z nejslavnějších muzikantů všech dob. Přibližuje jeho dětství v Liverpoolu, éru Beatles, sólovou kariéru i soukromý život. Scorsese zachycuje George Harrisona nejen jako úspěšného hudebníka, ale i jako věčného hledače rovnováhy mezi světem materiálním a duchovním. Ve filmu se objevují dosud nepublikované fotografie, videozáznamy, nahrávky a rozhovory nejen se samotným Harrisonem, ale i s jeho manželkou Olivií Harrisonovou, Ericem Claptonem, Terry Gilliamem, Ericem Idlem, Georgem Martinem, Paulem McCartneym, Yoko Ono, Tomem Pettym, Ringo Starrem a Jackiem Stewartem. Všichni mluví otevřeně o Harrisonově výjimečném talentu, ale i o jeho vnitřních rozporech, prudké povaze, experimentech s drogami a náklonnosti vůči ženám.

George Harrison: Living in the Material World
Dokumentární / Životopisný
USA, 2011, 208 min

Režie: Martin Scorsese
Hrají: George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr, Eric Clapton, George Martin, Yoko Ono

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.