13. ročník MEZIPATER začíná zítra v pražské Lucerně

Už zítra začíná 13. ročník Queer filmového festivalu MEZIPATRA. Festival, který letos nese téma Moc, manipulace, šílenství otevře slavnostní zahájení v pražském kině Lucerna. Ceremoniál bude moderovat herečka Irena Kristeková z Národního divadla. Diváky čeká řada překvapení i neotřelý program. To samé slibuje i zakončení, naplánované na 14. listopad na stejném místě. Po pražské části se festival přesune do Brna (16. – 22. listopadu 2012). Poté proběhnou ještě ozvěny festivalu v Olomouci (22.11. až 24.11.) a v Ostravě (20.11. až 24.11.).

Mezipatra (náhled vizuálu)

Mezipatra letos lákají na bohatý program. Kromě nespočtu projekcí (více než sto) se chystají párty, performance a přednášky. Snímky se představí v několika sekcích a v mezinárodní porotě zasednou například držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého Mark Ther či kočující filmová kritička Cerice Howard. Výsledky diváckého hlasování organizátoři oznámí na konci festivalu v Brně.

Mezipatra (foto: MEZIPATRA)

Mezi nejočekávanější filmy letošních Mezipater patří opus Xaviera Dolana Laurence Anyways, neodolatelná komedie Místy oblačno či strhující dokument o boji proti AIDS Jak přežít mor. Představí se ale i hity ze světových festivalů – film Neodcházej, který sbírá nadšené recenze po celé zeměkouli či vztahové drama Za zdmi.

LAURENCE ANYWAYS (foto: Mezipatra)

S filmem Jak přežít mor dorazí jeden z nejlepších amerických novinářů David France, pro kterého je „Mor“ celovečerním debutem. Sugestivní, drásavý a neotřelý dokument se vrací do 80. let, kdy „neznámá nemoc začne kosit zejména mladé muže jako mor“.

Po celou dobu Mezipater bude Totalfilm.cz  připravovat denní zpravodajství a několik recenzí na vybrané snímky, uváděné na letošní queer přehlídce.

připravil: AC, totalfilm.cz

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.