Hořící keř doplňuje internetový projekt VĚRNÝ ZŮSTANU

Chystané drama HBO HOŘÍCÍ KEŘ doplňuje „internetový projekt“ (vernyzustanu.cz), jež bude ve své první fázi obsahovat unikátní rozhovory s pamětníky. K osobnostem, které pro HBO Europe poskytly svá svědectví o konci šedesátých let, husákovské normalizaci i o přelomovém roce 1989, patří Madeleine Albright, Kamila Moučková, Jiří Stránský, Olbram Zoubek, Dana Němcová, Ivan M. Havel, Vlasta Chramostová, Stanislav Milota, či Věra Čáslavská. Na Palachův statečný čin a jeho ohlasy zavzpomínají také jeho spolužáci. Internetová stránka byla příznačně spuštěna v den výročí sametové revoluce, které každoročně připadá na 17. listopad.

 

Hvězdně obsazené drama, jehož scénář napsal Štěpán Hulík, vypráví o následcích Palachovy oběti a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR. Jeho hlavní postavou je advokátka Dagmar Burešová (Tatiana Pauhofová), která zastupovala Palachovu matku Libuši (Jaroslava Pokorná) a bratra Jiřího (Petr Stach) ve zdánlivě beznadějné soudní kauze.

HOŘÍCÍ KEŘ LOGO SPECIÁLDůvodem žaloby blízkých mrtvého studenta bylo skandální nařčení od poslance Viléma Nového (Martin Huba). Ten Palachův čin zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném „studeném ohni“. Film, rozčleněný do tří samostatných kapitol, připomíná i sebeobětování Jana Zajíce z února 1969. Zobrazuje také dění ve studentských kruzích a kolaborantské aktivity příslušníků StB, již se Palachův odkaz snažili vymazat z národního povědomí.

WWW.VERNYZUSTANU.CZ

Drama se opírá o špičkové herecké výkony (důležité party ztvárnili Ivan Trojan, Vojtěch Kotek, Ivana Uhlířová, Alois Švehlík, David Novotný, Igor Bareš, Miroslav Krobot, Stanislav Zindulka a řada dalších elitních českých a slovenských herců) a má aktuální mravní přesah.

Vypráví o individuální statečnosti, ale i o lámání charakterů a následné mravní devastaci, s nimiž se česká společnost potýká i v polistopadových dobách. Zdůrazňuje roli jedinců, kteří riskují existence, či dokonce obětují život kvůli zdánlivě nedosažitelným ideálům. Mravně vypjaté drama HOŘÍCÍ KEŘ, jehož epilog připomíná události z ledna 1989 během takzvaného „Palachova týdne“, je jedinečným historickým svědectvím. Prolíná se nadčasovou výpovědí o ničivých účincích konformismu a nesamozřejmosti svobody.

Jan Budař a Táňa Pauhofová (Foto: HBO)

Jan Budař a Táňa Pauhofová (Foto: HBO)

připravili: Totalfilm.cz /HBO © 2012, 2013

Článek jsme oštítkovali takto:

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.