Filmové premiéry od 14. února

Možný kandidát na střídání Twilightu v popularitě se jmenuje NÁDHERNÉ BYTOSTI. Má hvězdné obsazení a připomíná True Blood. To je dobrá zpráva. HLEDÁ SE NEMO přichází ve 3D, s vynikajícím českým dabingem Ivana Trojana. Premiéru má také velmi úspěšný film LÁSKA Michaela Hanekeho. Přehled premiér uzavírá lidová komedie Zdeňka Trošky BABOVŘESKY.

NÁDHERNÉ BYTOSTI (USA, 2013)

hodnocení 70

nádherné bytosti plakát
Ethan (Alden Ehrenreich) je životní smolař. Po předčasné matčině smrti de facto přišel i o otce, protože ten se utápí v žalu a syn pro něj přestal existovat. Navíc žije v zapadákově jménem Gatlin County, kde je jeden den jako druhý a všechny nesmírně ubíjející. Místo zcela vystihuje Ethanův komentář: „V Gatlinu člověka nečeká žádné překvapení. Je to ta nejpitomější díra. Doteď jsem si to aspoň myslel. Zdá se ale, že jsem se sakra seknul…“ Zásadní změnu optiky prodělá Ethan díky nové spolužačce, krásné a tajemné černovlásce Leně Duchannesové (Alice Englert). Ethana na ní nejvíc fascinuje asi to, že ji zná, protože se mu opakovaně zjevovala ve snech. Lena to v Galtinu nebude mít lehké, protože na každého „cizáka“ se místní dívají skrz prsty. Ale protože je Lena neteř místního podivína Macona Ravenwooda (Jeremy Irons), je nenávist zdejších lidí přímo hmatatelná. Dívka si z nevraživosti domorodců nic nedělá, protože má mnohem větší trápení. Ona i její příbuzní jsou Zaklínači, mocné bytosti s pozoruhodnými schopnostmi. Nad Lenou ale visí temné prokletí a jí zbývá už jen sedmdesát pět dní do chvíle, která rozhodne o jejím osudu: Buď bude dostatečně silná a její moc se přidá na stranu dobra, anebo jí pohltí síly temnoty a ona se stane kněžkou zla jako její matka Sarafine (Emma Thompson). V zoufalé situaci najde pomoc tam, kde by ji asi nečekala. U smrtelníka jménem Ethan, který je ochoten ji hájit, i kdyby měl kvůli tomu položit vlastní život. Může síla lásky odolat mocné magii, které nad nimi oběma krouží?

RECENZE DNES

Nádherné bytostiicon_csfd
Beautiful Creatures
Drama / Fantasy
USA, 2013, 123 min

Režie: Richard LaGravenese
Předloha: Kami Garcia (kniha), Margaret Stohl (kniha)
Scénář: Richard LaGravenese
Kamera: Philippe Rousselot
Hrají: Emmy Rossum, Jeremy Irons, Emma Thompson, Viola Davis, Alice Englert, Zoey Deutch, Margo Martindale, Alden Ehrenreich, Ada Michelle Loridans, Jackie Tuttle, Andrea Frankle, Thomas Mann, Philippe Radelet

LÁSKA (Francie, Rakousko, 2012)

hodnocení 90

Láska_plakát_def_stredni
Manželé Georges (Jean-Louis Trintignant) a Anne (Emmanuelle Riva) jsou učitelé hudby. Jejich láska a pevné pouto, které se prohlubovaly roky společného života a vášní pro klasickou hudbu, je náhle vystaveno těžké zkoušce. Stáří si vybírá svou daň – Anne prodělá mozkovou mrtvici a její okolí se musí smířit s její proměnou. Nic není jako dřív ani pro jejich dceru Evu (Isabelle Huppert). Michael Haneke se ve svém nejnovějším filmu zaměřil na subtilní téma lásky bojující s nevyhnutelným.

RECENZE ZDE

Láskaicon_csfd
Amour
Drama / Romantický
Francie / Německo / Rakousko, 2012, 125 min

Režie: Michael Haneke
Scénář: Michael Haneke
Kamera: Darius Khondji
Hrají: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert

HLEDÁ SE NEMO 3D (AUS, USA, 2003, 2013)

hodnocení 80

Nemo 3D poster A1.indd

V pestrobarevných a teplých vodách Velké útesové bariéry žije ve svém bezpečném a odlehlém příbytku ze sasanek Marlin a jeho jediný syn Nemo. Marlin se s obavami ze všech nepředvídatelných nebezpečí, které hlubiny oceánu skýtají, snaží svého syna před nástrahami okolí ochránit. Nemo je však, stejně jako všechny malé rybky, velmi zvídavý a chce tajemný útes prozkoumat. Když je pak nečekaně unesen daleko od domova a skončí v akváriu, kterým si vyzdobil ordinaci laciný zubař, ocitne se Marlin nečekaně v roli hrdiny na cestě k záchraně svého syna. Během hledání se k Marlinovi připojí samaritánka Dory – ryba s nejhorší krátkodobou pamětí a největším srdcem v celém oceánu. Její nehynoucí optimismus neustále žene Marlina kupředu a dodává mu odhodlání riskovat a překonávat jeho obavy. Díky tomu Marlin také postupně začne věřit, že se nakonec přece jen podaří všechny problémy zdárně vyřešit. Po střetu s četnými nástrahami podmořského i suchozemského světa včetně žraloků, želv, medúz, mořských ptáků, městské kanalizace i samotného člověka, končí odloučení otce a syna šťastným shledáním a kdysi bojácný Marlin se stane v očích svého potomka i celého oceánu opravdovým hrdinou.

Hledá se Nemoicon_csfd
Finding Nemo
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
Austrálie / USA, 2003, 100 min

Režie: Andrew Stanton, Lee Unkrich
Scénář: Andrew Stanton, Bob Peterson, David Reynolds
Hudba: Thomas Newman
V hlavní roli v českém znění: Ivan Trojan

BABOVŘESKY (ČESKO, 2013)

hodnocení 20

babovresky-nahled
Letní komedie Zdeňka Trošky je úsměvnou komedií ze života současné jihočeské vesnice Babovřesky, která s nadhledem a komediální nadsázkou, tak trochu v duchu Slunce, seno, sleduje kupící se nedorozumění a souhry náhod, které pořádně zamotají hlavu její obyvatelům. V příběhu nechybí láska, žárlivost, závist, intriky a zejména vtipné okamžiky, v nichž se někteří i najdou. Slovy režiséra: “Je to prostě film tak ‘trošku’ ze života.” Po smrti stoleté Trudy zůstanou na konci vesnice lukrativní pozemky se starým domem. To se hodí starostovi a jeho příbuznému, kteří mají na pozemky zálusk a chtějí zde vybudovat autobazar. Jenže pozůstalí Hálovi se synem Adamem, se rozhodnou, že se jim vila líbí a opraví ji, i když v ní prý straší. Podtitul “z dopisu venkovské drbny” naznačuje, že na scénu vstoupí i místní zbožné ženy v čele s “univerzální” klepnou Horáčkovou, která o všem ví, od všeho má klíče, všude byla dvakrát… a uzurpuje si právo do všeho zasahovat. A právě do této vesničky přichází nový farář. Zbožné ženy čekají váženého důstojného pána, ale z auta vyskočí mladý, sportovně vyhlížející asi třicetiletý mladík s dvojsmyslným jménem. Netuší, co tu na něj čeká, co všechno bude muset řešit a právě díky tomu se odehrává v Babovřeskách množství humorných situací.

Babovřeskyicon_csfd
Komedie
Česko, 2013, 133 min

Režie: Zdeněk Troška
Scénář: Zdeněk Troška
Hudba: Karel Vágner
Hrají: Lukáš Langmajer, Veronika Žilková, Jana Synková, Lucie Vondráčková, Pavel Kikinčuk, Jan Dolanský, Miro Noga, Jitka Sedláčková, Lucie Bílá, Jiří Pecha, Jan Kuželka, Lubomír Kostelka, Norbert Lichý, Jindřiška Kikinčuková, Jana Altmannová, Radek Zima, Martin Matejka

Článek jsme oštítkovali takto:

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.