Recenze | PAŘÍŽ – MANHATTAN si rozkošně pohrává s kouzlem Woodyho Allena

Francouzi to prostě umí. Přestože se Paříž – Manhattan asi nezařadí mezi klenoty francouzských komedií, jedno se filmu režisérky Sophie Lellouche musí přiznat. Mistrně odkoukala základy allenovských komedií. Každá z postav má svou podstatu a i ten, kdo je looser je vlastně svébytná bytost hodná pozornosti a hlubšího zkoumání. Alice (Alice Taglioni) je mladá, krásná a miluje svou práci lékárnice. Jediný problém je v tom, že je stále sama. Raději hledá útočiště u svého oblíbeného Woodyho Allena a odolává tak nátlaku rodiny, aby si někoho našla. Nicméně je možné, že setkání s Victorem (Patrick Bruel) vše změní…

Paříž - Manhattan (foto: Film Europe)

Paříž – Manhattan (foto: Film Europe)

Příběh filmu se točí kolem plakátu Woodyho Allena, který má Alice v pokoji (ten roztomile z plakátu promlouvá s nadhledem a vtipem k Alici a občas jí i poradí), Victora, jejího pozdějšího nečekaného nápadníka,jinak také výrobce alarmů, a bláznivé Aliciny rodiny.
Sám Woody Allen se dokonce ve filmu v poslední čtvrthodině fyzicky objeví a posune nenuceně děj k zářnému happy endu.

Paříž - Manhattan (foto: Film Europe)

Paříž – Manhattan (foto: Film Europe)

Francouzské romantické komedie si narozdíl od těch amerických dokáží udělat legraci samy ze sebe. Shodit podstatu romantických slátanin a vykreslit charaktery jednotlivých postav skutečně barvitě.
Kouzelnou kapitolou filmu je Alicina rodina. Velmi společenská, velmi složitá, se svými kostlivci ve skříni (matčin alkoholismus).

Sami členové rozvětvené lékárnické rodiny o sobě prohlašují, že jsou blázni. Alicin otec (Michel Aumont) všude rozdává dceřiny vizitky a poněkud netypicky se jí snaží “udat”. Alice není totiž příliš společenská, její atraktivnější sestra jí vyfoukne vysněného partnera a dívka s neúspěchy v lásce postupně rezignuje.

Paříž - Manhattan (foto: Film Europe)

Paříž – Manhattan (foto: Film Europe)

Její skutečný a zásadní nápadník o ni viditelně nestojí, ale dva natolik rozdílní lidé si k sobě nakonec cestu najdou.
Paříž – Manhattan má v sobě nespočet velmi úsměvných a vtipných scén. Je to opravdu velká oddechovka, kterou si příjemně naladěný divák užije dosytosti. A určitě v něm nějaký čas ještě bude rezonovat.

Paříž - Manhattan (foto: Film Europe)

Paříž – Manhattan (foto: Film Europe)

Pozitivní je, že by snímek sám o sobě fungoval i bez zakomponování Woodyho Allena do děje. Režisérka dokázala tuto superhvězdu nadávkovat tak, aby nenarušila daleko zásadnější postavy a události. Funguje přesně tak jak má. Je úsměvným doplňkem. Aliciným rozverným “šperkem”, který nakonec odloží. Už ho totiž nebude potřebovat. Má Victora.

hodnocení 70

-AC-, totalfilm.cz
Foto/Video: Film Europe © 2013

Paříž-Manhattanicon_csfd
Paris Manhattan
Komedie / Romantický
Francie, 2012, 77 min

Režie: Sophie Lellouche
Hrají: Alice Taglioni, Patrick Bruel, Marine Delterme, Louis-Do de Lencquesaing, Michel Aumont, Yannick Soulier, Mary-Christine Adam, Arsène Mosca, Woody Allen

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.