V Praze začal jubilejní Febiofest. Týden můžete žít v metropoli filmem i hudbou

Začal Febiofest. Po dvacáté se v Praze koná mezinárodní přehlídka světové kinematografie. Letos nabízí na více než pěti stech projekcích přes 190 snímků a na 40 zahraničních hostů.
Téměř každoročně upozorňuje Fero Fenič na dramatickou finanční situaci festivalu a přesto se pokaždé daří další ročník uskutečňovat.
Poprvé se pražský filmový svátek konal v roce 1993 a trval 5 dní.

Co kdybychom žili společně (G. Chaplinová zcela vlevo) (foto: archiv)

Co kdybychom žili společně (G. Chaplinová zcela vlevo) (foto: archiv)

Hlavní hvězdou letošního ročníku je bezpochyby Geraldina Chaplin, slavná americká herečka, jejíž několik filmů festival také uvede. Jsou mezi nimi také snímky, které přišly do české distribuce v několika posledních měsících, namátkou třeba komedie Co kdybychom žili společně?. Další zářivou hvězdou letošního ročníku je italský herec Giancarlo Giannini, který se objevuje jak ve filmech své rodné Itálie, tak i ve snímcích hollywoodské produkce. Giannini už je v Praze a v těchto chvílích přebírá cenu KRISTIÁN za přínos světové kinematografii.

Giancarlo Giannini

Giancarlo Giannini (foto: Václav Jedlička)

Logo Febiofestu

Logo Febiofestu

Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest má 23 programových sekcí, ve kterých si svůj filmový titul vybere jistě i ten nejnáročnější filmový fanoušek.
Ke 20 letému jubileu si druhý největší filmový festival v zemi nadělil krom hlavní soutěže i novou soutěž – středometrážních filmů. Té bude předsedat mezinárodní porota filmových osobností.
Porota hlavní soutěže má unikátní složení. Tvoří ji 33 vybraných zájemců, kteří se festivalu přihlásili přes internet. Zahrnuje tak široké věkové i profesní spektrum filmových fanoušků v čele s čestným předsedou poroty. Tím je letos legendární sportovkyně Věra Čáslavská.

Letošní porota (autor: MFF Praha - Febiofest)

Letošní porota (autor: MFF Praha – Febiofest)

Febiofest každoročně doplňuje i doprovodný hudební program. Music festival se koná v garážích multiplexu Cinestar. Další doprovodné projekce a hudební produkce můžete navštívit v Malostranské besedě. Obě doprovodné akce jsou zdarma.

Vstupenky stojí 89,- Kč a jsou k dostání na pokladnách a webu Cinestar Anděl.
Ozvěny Febiofestu po skončení pražské části pokračují ve všech krajských městech.
Oficiální web Febiofestu

připravil: totalfilm.cz

Febiofest 2013 plakát

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.