Česká televize představila nové projekty dramatické tvorby – tvůrci Vyprávěj chystají seriál První republika

Česká televize dnes na Kavčích horách představila nové projekty hrané tvorby, které byly schváleny programovou radou do výroby. Žánrově pestré seriály, sitcom, televizní i distribuční filmy. Černá komedie, psychologické drama, hořká komedie, fantasy, detektivka a další žánry.Většina těchto projektů se na obrazovku nebo do kin dostane v roce 2014.

Ředitel vývoje programu Jan Maxa zmínil nový systém produkce v České televizi: “Systém tvůrčích producentských skupin se osvědčil, vykryto novými projekty máme v tuto chvíli až do podzimu 2015.”
Do dramatické tvorby televize investuje 90 z 240 miliónů, které má přichystány pro všech 115 schválených projektů ve výrobě.

Biser A. Arichtev s herci ze seriálu Vyprávěj

Biser A. Arichtev (vpravo) s herci ze seriálu Vyprávěj

Tvůrci seriálu Vyprávěj Biser A. Arichtev a Filip Bobiňski představili nový projekt PRVNÍ REPUBLIKA. Přichystali další rodinou ságu, která bude vyprávět osudy rodiny Valentových od roku 1918 do roku 1945. Osudy hrdinů se (podobně jako ve Vyprávěj) budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům významné momenty naší historie. Seriál vzniká ve spolupráci s Dramedy Productions.

Biser A. Arichtev, režisér:
„Vidíme hezkou paralelu s tím, co se v Čechách dělo po roce 1989, proto ho chceme dělat hodně moderně, tak aby zaujalo mladší i starší diváky. Projekt bychom chtěli stylizovat tak, aby uspěl v celoevropském kontextu.“

Dalším seriálem, tentokrát detektivním je CLONA. Vypráví o mladém muži toužícím vyřešit vraždu svého otce. Režírovat bude Tomáš Řehořek. Scénář napsal Marek Epstein. 

Marek Epstein (foto: archiv)

Marek Epstein (foto: archiv)

Tentýž scénárista napsal i film OSMY, který představil režisér Jiří Strach. Hlavní roli Richarda, který v opilosti podepíše Chartu 77 si zahraje Ivan Trojan.
Škoda lásky je nový cyklus filmových povídek natočený podle námětu našich významných spisovatelů.
Režírovat budou Vít Karas, Petr Zahrádka, Jan Hřebejk a Zdeněk Jiráský.
Herec Tomáš Töpfer napsal s režisérem Jiřím Svobodou dvoudílný televizní film POSLEDNÍ CYKLISTA. Töpfer ho představil jako dramatický příběh o adoptovaném židovském děvčátku, které je vystaveno vlivu nacistického Německa a holocaustu.

Jiří Svoboda, spoluautor, režisér:
„Je to projekt, na kterém jsme s Tomášem pracovali několik let. Je to příběh židovských obyvatel, kteří se chovali loajálně k českému státu, zato český stát se nechoval loajálně k nim. To celé je nazíráno očima dítěte. Je to film realizačně velmi náročný, točíme v Terezíně, v Liberci a na jiných místech. S Tomášem jsme velmi vděční, že vedení České televize si k filmu, který není levný, našlo vztah a rozhodlo se do projektu investovat.“

Herec, scénárista a režisér Ondřej Sokol představil distribuční film KRÁSNO o dvou “idiotech”, kteří chtějí vypátrat vraha matky jednoho z nich.

Ondřej Sokol (foto: archiv)

Ondřej Sokol (foto: archiv)

Ondřej Sokol, režisér:
„Je to film, který se odehrává v mém rodném Šumperku, a je z velké části založen na autobiografických věcech. Zkráceně je to černá komedie o smrti maminky mého nejlepšího kamaráda. Můžete to vypadat zvláštně, že jsme k tomu přistoupili tímhle způsobem, ale události, které se kolem této události staly, byly natolik bizarní, že jsem napsal scénář. Laťku jsme si nastavili vysoko, takže buď ji přeskočíme, nebo podběhneme, ale zůstane na svém místě.“

Producenti filmu dodali, že na stránkách csfd.cz je možné fanouškovsky projekt kofinancovat.
Na dnešní tiskové konferenci bylo představeno i pokračování filmu Gympl. Film VEJŠKA už se natáčí.
Do distribuce půjde i filmový režijní debut Miroslava Krobota. Film DÍRA U HANUŠOVIC je černá komedie s herci z Dejvického divadla.

Miroslav Krobot (foto: Česká televize)

Miroslav Krobot (foto: Česká televize)

Miroslav Krobot, režisér:
„Film Díra u Hanušovic je můj debut a bude to černá komedie nebo komediální černota, chcete-li, která se odehrává v nejmenované nejmenší obci v republice. Doufám, že mi s výslednou podobou pomohou kolegové herci z Dejvického divadla.“

Seznam a krátké anotace všech představených projektů ke stažení zde

připravili: -MS-, totalfilm.cz, Česká televize, M. Fričová, J. Fürst
foto: archiv, Česká televize

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.