Recenze | PÁD BÍLÉHO DOMU asi neměl být komedie, nasmějete se ale do sytosti

Camp David, letní sídlo amerického prezidenta. Sympatický prezident USA (Aaron Eckhart), jeho krásná žena (Ashley Judd) a syn. Všichni jsou šťastní, všichni se mají rádi, a to včetně prezidentovy ochranky a zázemí. Jedna velká, šťastná, americká rodina, s tím rozdílem, že tady je “prezidentovo”. Všichni se ale balí a míří vstříc novým povinnostem. Prezidentská kolona se dává do pohybu. Přední auto dostává smyk a působí řetězovou autonehodu. Auto s prezidentem a první dámou visí z mostu a hrozí pád do propasti.

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Nastává čas pro ochranku. Jeden z jejích nejplatnějších členů Mike Banning (Gerard Butler) zachraňuje prezidenta, ale v autě zůstává jeho žena…
Střih, Mike už u prezidenta nepracuje. Prezident se na něj po smrti své ženy nemůže ani podívat, ačkoliv ví, že se osobní strážce zachoval správně.

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Střih. V Bílém domě se koná vrcholná schůzka s jihokorejským prezidentem kvůli krizi s KLDR. Jeden z nejstřeženějších domů na světě ale napadají teroristé a nakonec si jako rukojmí berou i samotného prezidenta. Někde v domě je ale jeho syn. Nastává čas pro padlého hrdinu, aby prokázal prezidentovi svou loajalitu a profesionalitu.

Potud tedy základní dějové linky, přestože už vlastně znáte základní zápletku celého filmu, přesto vám některé zásadní dějové linky zůstaly utajeny. Mohou vás překvapit a pomoci vám celý tenhle podivuhodný spektákl přežít.

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Tady je totiž úplně všechno špatně. Nebo dobře? Záleží na tom z jakého úhlu se na to chceme podívat. Z kolika velkých filmů na ohrané téma si Pád Bílého domu vzal inspiraci? Zdá se, že zřejmě ze všech. Opakují se tu žánrová klišé. To by divák snad i očekával. Ale vše se děje velmi otrockým způsobem. Prostřílená americká vlajka, snášející se k zemi za zvuku smyčců je ještě slabý odvar toho co přijde.

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Pomiňme plochost a jednoduchost jednotlivých charakterů, nekoukáme na psychologické drama. Ale aby se nejvyšší představitelé USA chovali jako nesvéprávní idioti, to už je trochu moc. Zapomeňme také na otřesnou ostrahu Washingtonu i Bílého domu samotného. Tvůrci se vám snaží namluvit, že stačí vletět do vzdušného prostoru amerického hlavního města, mít dole pár kumpánů a za 13 minut dobydete sídlo prezidenta. Národní garda samozřejmě dorazí až poté.

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Prezident je zajmut, ministryně obrany taktéž, viceprezident není a tak se výkonným prezidentem stává: Kdo jiný než mluvčí White housu Morgan Freeman… Kolikrát se jen tento, jinak úctyhodný herec, už v podobné roli objevil? I tento fakt spolu s kombinací absurdity zvoleného řešení způsobil v sále jeden z mnoha záchvatů smíchu.

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Přestože pro takovou situaci neposkytuje americká historie precedens, je podobné řešení krajně nepravděpodobné. Tiskový mluvčí totiž zdaleka není ten, kdo by prošel sítem voleb a měl jakoukoliv legitimitu k tomu, aby se byť provizorně postavil do čela země. V úvahu by připadal spíš šéf sněmovny nebo senátu, který by byl ze stejného politického tábora jako prezident.

Příspěvek čtenářky osvětlující tento domnělý nonsens:
Za tu absurditu s mluvčím nemůže scénárista, ale překladatel. V originále bylo zřejmě Speaker of the House, což není mluvčí Bílého domu, ale předseda Sněmovny reprezentantů, který je vážně třetí v řadě nástupnictví po prezidentovi a viceprezidentovi.
Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

V tomhle filmu je veselé úplně všechno, dokonce i soundtrack, který vám dokonale napoví, co se v následujících vteřinách bude dít.
Přesto akční řemeslo režisér ovládá perfektně a pokud by velmi dětský až trapný scénář neobalil těmito scénami a trikovým pozlátkem, byla by to úplná katastrofa.

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Pád bílého domu (foto: Bontonfilm)

Vůbec špatný není hlavní padouch v podání Ricka Yuna. Má správnou tvrdost a charisma, takřka bondovského zrna.
Vše samozřejmě dopadne dobře, jak jinak.

hodnocení 50
Ale pro dokreslení absurdity tohoto snímku nabízím jeden ze závěrečných dialogů:

Mike Banning (telefonuje s Pentagonem, když chce zabránit odpálení jaderných hlavic): “Rychle, jak to mám deaktivovat?”
Generál z Pentagonu: “Musíte najít tlačítko zrušit!”

Je třeba ještě cokoliv dodávat? Slušné akční scény zabalené v nechtěné absurdní komedii. 50% je za opravdu povedený vizuál a také za to, že jsem se navzdory všemu rozhodně nenudil.

-AC-, Totalfilm.cz
Foto/Video: © BONTONFILM, a. s.

Pád Bílého domuicon_csfd
Olympus Has Fallen
Akční / Thriller
USA, 2013, 119 min

Režie: Antoine Fuqua
Scénář: Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt
Hrají: Gerard Butler, Morgan Freeman, Finley Jacobsen, Radha Mitchell, Aaron Eckhart, Dylan McDermott, Ashley Judd, Cole Hauser, Melissa Leo, Tory Kittles, Angela Bassett, Robert Forster, Rick Yune, Phil Austin, Philippe Radelet, Shane Land, David Joseph Martinez, Arden Cho

Pád bílého domu plakát

  1. Butler hraje poslední dobou v samých sr…ch

    Reagovat na tento komentář
  2. Za tu absurditu s mluvčím nemůže scénárista, ale překladatel. V originále bylo zřejmě Speaker of the House, což není mluvčí Bílého domu, ale předseda Sněmovny reprezentantů, který je vážně třetí v řadě nástupnictví po prezidentovi a viceprezidentovi.

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.