Recenze | VEDLEJŠÍ ÚČINKY jsou prvotřídní, komorní thriller bez ukotvení v žánru

Steven Soderbergh je renomovaný tvůrce, který poslední dobou příliš své fanoušky nepřesvědčil o své trvající filmové genialitě. Po nepříliš povedené Nákaze a lehké komedii Bez Kalhot se ale probudil a přináší další film, kterým potvrzuje svůj velký talent.
Emily (Rooney Mara) čeká až se její manžel Martin (Chaning Tatum) vrátí z vězení. Sedí za zneužívání informací v obchodním styku. Emily se s tím těžko vyrovnává a trpí depresemi. Ty neustávají ani po Martinově návratu z vězení a nešťastná manželka se v zoufalství pokusí o sebevraždu.

Vedlejší účinky (foto: Bontonfilm)

Vedlejší účinky (foto: Bontonfilm)

V nemocnici vyhledá psychiatra Jonathana Bankse (Jude Law). Ten na Emily vyzkouší několik antidepresiv, které by jeho nové pacientce měli pomoci. Mají ale děsivé vedlejší účinky, které způsobí další životní tragédii v životě Emily. A nejen v životě jejím, ale i všech lidí, které se točí kolem ní.

Vedlejší účinky (foto: Bontonfilm)

Vedlejší účinky (foto: Bontonfilm)

Film se divákovi otevírá jako psychologické drama, rozebírající do morku kostí Emiliny stavy a motivy jejího jednání. Sledujeme její terapeutická sezení a snažíme se přijít na kloub tomu, proč je Emily tam kde je. V další části filmu se ale žánr boří a vypadá to na soudní drama, které bude řešit zrůdnost farmaceutického průmyslu.

Ostatně to už tu několikrát ve filmové historii bylo. Nakonec se Vedlejší účinky představí jako plnokrevná a promyšlená detektivka, která si v ničem nezadá s dobrým psycho thrillerem.
Soderbergh spolu se scénáristou Scottem Z. Burnsem cestují napříč žánry a z každého si berou jen to nejlepší.

Vedlejší účinky (foto: Bontonfilm)

Vedlejší účinky (foto: Bontonfilm)

K tomu temná atmosféra a vynikající psychohra s hudebními motivy Thomase Newmana, který dokázal pozvednout i takové filmové slátaniny jako Seznamte se, Joe Black. V tomto případě mu byl film jistě dokonalou inspirací.
Pozoruhodné na snímku je i přechod od jednoho hlavního hrdiny ke druhému. V první části sledujeme Emily, kterou razantní úsečkou střídá britský psychiatr v podání Judea Lawa.

Vedlejší účinky (foto: Bontonfilm)

Vedlejší účinky (foto: Bontonfilm)

Přestože se na plátně po celou dobu neděje nic, co by bylo jakkoliv malebné, přesto dokázal režisér za pomoci kameramana vytvořit několik takřka smyslných záběrů. Oku filmového fanouška lahodí. Střídá se tu tak režisérův “nezávislý background” s hollywoodskou pompou, kterou ale vždy dokáže včas zaškrtit.

Vedlejší účinky (foto: Bontonfilm)

Vedlejší účinky (foto: Bontonfilm)

Dokonale promyšlený a ultrachytrý scénář vás po celou dobu vodí za nos! (V případě, že nejste génius, kterému vše docvakne během první půlhodiny.)

hodnocení 90
Prvotřídní, komorní, působivý thriller, který vejde do filmových dějin.

-AC-, totalfilm.cz
Foto/Video: Bontonfilm, a.s.© 2013
Zákaz kopírování materiálů bez vědomí redakce

Vedlejší účinkyicon_csfd
Side Effects
Krimi / Drama / Thriller
USA, 2013, 106 min

Režie: Steven Soderbergh
Scénář: Scott Z. Burns
Kamera: Steven Soderbergh
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Rooney Mara, Jude Law, Channing Tatum, Catherine Zeta-Jones, Vinessa Shaw, David Costabile, Andrea Bogart, Kenneth Simmons, Mamie Gummer, Brian Distance, Ashlie Atkinson

vedlejší účinky plakát

 

 

 

  1. […] 14. Jen bůh odpouští (USA, 2013) 15. Millerovi na tripu (USA, 2013) Klauni (Česko, 2013) 16. Vedlejší účinky (USA, 2013) 17. Šmejdi (Česko, 2013) 18. Terapie láskou (USA, 2013) 19. Walter Mitty a jeho […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.