Božská Marilyn se vrací do kin, v Praze bude mít i výstavu

Tři digitálně zremastrované filmy s Marilyn Monroe v hlavní roli: Někdo to rád horké, Páni mají radši blondýnky a Slaměný vdovec se mimořádně, na omezenou dobu – v červnu, červenci a srpnu vracejí do českých kin. Společnost Aerofilms připravila přehlídku filmů zářivé hvězdy hollywoodského nebe při příležitosti konání mezinárodní putovní výstavy Marilyn v Jízdárně Pražského hradu od 29. května do 20. září.

Marilyn Monroe v Někdo to rád horké (foto: Aerofilms)

Marilyn Monroe v Někdo to rád horké (foto: Aerofilms)

Aerofilms kromě distribučních novinek pravidelně uvádí zrestaurované kultovní filmy ze světových archívů. V rámci projektu Digitální klasika se nejprve představí vynikající komedie Billyho Wildera z roku 1959 Někdo to rád horké (Some Like It Hot), která se již dávno zařadila do zlatého fondu filmové klasiky. Vedle neodolatelných výkonů Jacka Lemmona, Tonyho Curtise a Marilyn Monroe v hlavních rolích potěší také skvělá jazzová hudba Mattyho Malnecka.

Slaměný vdovec (foto: Aerofilms)

Slaměný vdovec (foto: Aerofilms)

Dalším filmem přehlídky je zlomový film v kariéře Marilyn Monroe Páni mají radši blondýnky (Gentlemen Prefer Blondes) režiséra Howard Hawkse z roku 1953, v kterém ztvárnila dnes již klasický prototyp sexuální bohyně lámající srdce všech mužů. Role naivní blondýnky jí pak provázely téměř celý život.

Páni mají radši blondýnky (foto: Aerofilms)

Páni mají radši blondýnky (foto: Aerofilms)

Posledním uváděným filmem je konverzační komedie Billyho Wildera Slaměný vdovec natočená v roce 1955 podle divadelní hry herce, scenáristy a producenta George Axelroda. Do života stárnoucího ženatého muže vstupuje Marilyn Monroe coby neodolatelná, roztomilá dívenka, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné z nejslavnějších scén v dějinách filmu probouzí fantazii mužského publika mnoha generací.

Páni mají radši blondýnky (foto: Aerofilms)

Páni mají radši blondýnky (foto: Aerofilms)

Výstavu Marilyn, která od 30. května do 20. září zaplní reprezentativní prostory Jízdárny Pražského hradu, pořádá společnost Armentano ve spolupráci se Správou Pražského hradu a Museo Salvatore Ferragamo.

Všichni diváci se vstupenkou z filmové přehlídky Marilyn mají při návštěvě výstavy nárok na druhý lístek zdarma po předložení vstupenky z kteréhokoliv kina v ČR. http://www.marilynprague.cz

Výstava Marilyn (zdroj: marilynprague.cz)

Výstava Marilyn (zdroj: marilynprague.cz)

Světová putovní expozice představuje fenomén Marilyn prostřednictvím všech dostupných materiálů, z nichž mnohé jsou veřejnosti zpřístupněny vůbec poprvé. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejucelenější kolekci kostýmů a bot z filmů i z osobního života Marilyn Monroe, sestavenou ze sbírek soukromých sběratelů z celého světa, známé i dosud nepublikované fotografie, úryvky z jejích deníků, poezie a ukázky z filmů, jež jí přinesly věhlas. Výstavu koncepčně doplní díla slavných autorů zobrazující ideál ženské krásy, pocházející z různých období – od klasiky až po současnost, která v daném kontextu působí jako předlohy pro nejslavnější pózy Marylin Monroe. Zastoupeni budou například Antonio Canova, Yves Klein nebo Andy Warhol. Výstavu připravenou v loňském roce kurátory italského muzea Salvatore Ferragamo provází reprezentativní katalog.

připravil: totalfilm.cz/2media/Aerofilms

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.