Soderbergh bude režírovat pro Cinemax seriál THE KNICK

Steven Soderbergh (držitel Oscara®) ohlásil svůj “filmový” důchod a po natočení dramatu POD SVÍCNEM (BEHIND THE CANDELABRA), hlásí odchod k televizi.  Jeho údajně poslední film POD SVÍCNEM, příběh o homosexuálním vztahu slavného pianisty do českých kin v létě uvede EEAP.  Snímek, který v Cannes právě bohuje o Zlatou palmu ozdobili svou účastí v hlavních rolích držitelé Oscara Michael Douglas a Matt Damon.
Nový televizní projekt do kterého se Soderbergh pouští, má už hlavní hvězdu, je jí Clive Owen. 10 dílnou sérii THE KNICK, která se odehrává v New Yorku na počátku 20. století uvede Cinemax. Režisér bude tento projekt i produkovat.

Steven Soderbergh v Cannes 2013 (foto: AP)

Steven Soderbergh v Cannes 2013 (foto: AP)

Seriál vypráví o lékařích, sestrách a pacientech nemocnice Knickerbocker. Soustředí se na průkopníky v oblasti medicíny v době překvapivě vysoké úmrtnosti a neexistence antibiotik. Cinemax potvrdil produkci deseti epizod. Steven Soderbergh bude režírovat všechny, což v případě takových režisérských “ES” není obvyklé. Většinou natočí pilot či se o režii dělí s dalšími tvůrci a propůjčují projektu svoje zvučné jméno.

Martin Scorsese (foto: archiv)

Martin Scorsese (foto: archiv)

PROČ TOČÍ PRO TELEVIZI?

Fenomén odklonu velkých hollywoodských režisérů k televizi souvisí s posunem kvality americké televizní dramatiky v posledních deseti letech. Televizní  stanice jako HBO, Showtime, Starz a další připravují pro své abonenty prémiový obsah a točí pro ně takové veličiny jako Martin Scorsese (Impérium – Mafie v Atlantic City) nebo Agnieszka Hollandová (TREME / HOŘÍCÍ KEŘ).
Tvůrce u televizí nesvazují tolik komerční požadavky velkých studií.  Minisérie či seriály navíc poskytují větší tvůrčí svobodu a rozlet.

Clive Owen (foto: archiv)

Clive Owen (foto: archiv)

Nejedná se o první Soderberghův “vpád” do televize. Pro HBO režíroval a produkoval v roce 2003 politickou sérii K STREET.
Soderbergh poutá každým svým novým projektem pozornost. Jeho tvorba není ale kvalitativně úplně vyrovnaná. Obsahuje tituly jako nejnovější VEDLEJŠÍ ÚČINKY, povedený thriller s Judem Law, ERIN BROCKOVICH (nominace na Oscara za režii) či TRAFFIC NADVLÁDA GANGŮ (Oscar za režii). Ale i lehčí a nepříliš dobrou komedii BEZ KALHOT či slabší thriller NÁKAZA. Nesmíme zapomenout ani na trilogii DANNYHO PARŤÁCI, jež druhým dílem zažila kvalitativní sestup. Třetí část celé trilogii napravila reputaci.

připravil: totalfilm.cz, -MS- / COLLIDER

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.