Travoltův nový film – Sezóna zabíjení není špatná, ale snadno na ni zapomenete

Návštěva hvězdného Johna Travolty včera večer vyvrcholila uvedením jeho nového filmu Killing season (Sezóna zabíjení). Herec film sám uvedl a potěšil své fanoušky a diváky. Dokonale tak završil “Travoltománii”, kterou v Karlových Varech svým příjezdem a bezprostředností rozpoutal.
A jaká vlastně Travoltova novinka je? Předně je třeba podotknout že hvězdy jsou tu dvě.  Tou druhou star je Robert De Niro. Prostor mají oba herečtí veteráni ve filmu stejný.

Sezóna zabíjení (foto: archiv)

Sezóna zabíjení (foto: archiv)

Travolta na tiskové konferenci ve Varech prohlásil že scénář ležel v hollywoodu dlouho na blacklistu. Téma se nikomu totiž točit nechtělo.  Je totiž mírně řečeno problematické.
Na simulaci konfliktu v bývalé Jugoslávii se opravdu nedívá s klidným srdcem nikomu. Konflikt to není dávný a proto by se každý tvůrce oprávněně bál jeho přijetí.

V Sezóně zabíjení je ale problém vyřešen docela šalamounsky. Neřeší se tu konflikt jako takový.  Příběh je pouze o vyřizování účtů mezi dvěma vysloužilými válečnými veterány. John Travolta hraje příslušníka srbského komanda. Robert De Niro vysloužilce americké armády.

Sezóna zabíjení (foto: archiv)

Sezóna zabíjení (foto: archiv)

Problém, který mezi těmito dvěma muži vznikl je servírován s otazníky. Do konce filmu vlastně není zcela zjevné, kdo se provinil větší měrou. Kam tím scénárista míří se nabízí. Válka je špatná, ať už stojíte na jakékoliv straně barikády.
Válečný film to ale není. Příběh se odehrává v současnosti, kdy po syrové válce není na Balkánu na první pohled ani památky. Obě postavy se v podstatě honí po lese a snaží se toho druhého zprovodit ze světa.

Sezóna zabíjení (foto: archiv)

Sezóna zabíjení (foto: archiv)

Bohužel je tu nespočet toporných dialogů a flashbacků, které sice mnohé dovysvětlí, ale rozbíjí tím kompaktnost celku.
Sezóna zabíjení ale nepostrádá napětí, možná i překvapení.

John Travolta uvádí Sezónu zabíjení

John Travolta uvádí Sezónu zabíjení

Pro účastníky skutečné války v Jugoslávii, která přinesla světu nejvíc obětí od druhé světové války je to až příliš plytké. Je to vlastně spíš obyčejný řadový thriller než výpověď o pohnutkách a svědomí vojáků.

Sezóna zabíjení (foto: archiv)

Sezóna zabíjení (foto: archiv)

V rámci žánru spáchají postavy i několik neodpustitelných nelogičností. Skutečné pozadí konfliktu, jeho nesmyslnost a tragičnost je zmíněna pouze okrajově. Nakonec je to celé jen jednoduché vyřizování starých účtů. To jde ale natočit i bez postavy, které dáte jméno Emil Kovač a uděláte z ní Srba.

hodnocení 60

-AC-, totalfilm.cz
Foto: archiv a Millennium films © 2013

Sezóna zabíjení (festivalový název)icon_csfd
Killing Season
Thriller / Akční
Belgie, 2013, 90 min
Film ještě nemá českého distributora

Režie: Mark Steven Johnson
Scénář: Evan Daugherty
Kamera: Peter Menzies Jr.
Hudba: Christopher Young
Hrají: Robert De Niro, John Travolta, Milo Ventimiglia, Elizabeth Olin

KillingSeason_web_friendly

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.