Cimrmanovo PROSO v sobotu zazní ve více než padesáti kinech

V rámci festivalu Prague Proms připravila společnost Aerofilms s režisérem Janem Svěrákem další přímý přenos z Obecního domu v Praze do českých kin. Tentokrát se jedná o fragmenty Cimrmanova díla Proso. Přenos proběhne v HD kvalitě a zvuku Dolby Digital 5.1. U příležitosti zahájení provozu slavného vídeňského „Riesenradu” byla vypsána soutěž o nejlepší operetu. Obeslal ji také Čech Jára Cimrman, a to rozmáchlým sedmihodinovým dílem Proso. Díky své snad jediné záporné vlastnosti – drobnému škudlilství – nepodal zásilku s partiturou doporučeně, což umožnilo Franzi Lehárovi, Johannu Straussovi, Oskaru Nedbalovi a dalším členům poroty, aby si geniální operetní fresku doslova rozebrali.

Divadlo Járy Cimrmana

Divadlo Járy Cimrmana

Vědecký tým českých cimrmanologů vám dokáže, že autorem světově proslulých melodií z Netopýrů, Polských krví a mnoha dalších operet je zapomenutý Čech Cimrman.

Po 120 letech zaskví se tyto hudební poklady na festivalu Prague Proms ve světové premiéře pod jménem svého pravého tvůrce. Přímý přenos tohoto slavnostního koncertu do českých kin je pořádán ve prospěch Centra Paraple, charitativní organizace, která pomáhá fyzicky postiženým najít cestu zpět do kvalitního života.

Libor Pešek (foto: Aerofilms)

Libor Pešek (foto: Aerofilms)

Do přímého přenosu prvního a jediného koncertního provedení slavných melodií odcizených z operetní fresky Proso Járy Cimrmana z Obecního domu v Praze se zapojilo 54 kin v Čechách a na Moravě. Koncert v podání Českého národního symfonického orchestru pod vedením vynikajícího dirigenta a nedávného jubilanta Libora Peška proběhne již tuto sobotu 13. července od 20 hodin. Koncert bude proložen odbornými výklady cimrmanologů Zdeňka Svěráka, Miloně Čepelky, Petra Bruknera a Roberta Bárty.

Proso_A1_TISK-page-001

Kromě toho se zmínění cimrmanologové ujmou také hudebních partů – Zdeněk Svěrák zasedne v orchestru za violoncello, Miloň Čepelka zazpívá několik tenorových melodií, Petr Brukner zahraje na činel a Robert Bárta na housle. Zisk ze vstupného na přímý přenos ze všech 54 kin bude věnován charitativní organizaci Centrum Paraple, jehož dlouholetým patronem je právě nejznámější cimrmanolog Zdeněk Svěrák.

Libor Pešek (dirigent)
Adriana Kohútková (soprán)
Tomáš Černý (tenor)
Miloň Čepelka (tenor buffo)
Český národní symfonický orchestr
Zdeněk Svěrák, Miloň Čepelka, Petr Brukner a Robert Bárta (přednes seminářů)
Jan Svěrák (režie přenosu do kin)

Vstupné od 300Kč; předprodej a rezervace vstupenek do kin na pokladnách jednotlivých kin.
Informace o přímém přenosu a seznam participujících kin na www.aerofilms.cz/proso.
Distribuci do českých kin zajišťuje filmová distribuční společnost Aerofilms.
Vstupenky na operetu Proso jsou dostupné v předprodeji Obecního domu.
Více o koncertu také na www.jarmara.at  www.cimrman.at a www.pragueproms.cz.

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.