Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze | PACIFIC RIM – takhle má letní blockbuster vypadat

Guillermo del Toro tohle téma evidentně miluje, všude o tom mluví. Pacific Rim byl prostě splněním jeho dětského snu. Přiznám se, že nemám úplně slabost pro roboty, transformers a jiné stroje, které jiným chlapcům a chlapům nahánějí příjemnou husinu po celém těle. Nikdy jsem tyto typy filmů a „hrdinů“ nevyhledával. Po naprosto spektakulárním zážitku s Pacific Rim to asi napravím.

PACIFIC RIM - Útok na Zemi (foto: Warner Bros.)

PACIFIC RIM – Útok na Zemi (foto: Warner Bros.)

Co Pacific Rim –  Útok na Zemi charakterizuje především? Obrovitost. Roboti i příšery jsou velcí jako 25 patrové domy. Nápad na natočení filmu přišel během jedné návštěvy východního pobřeží Tichého oceánu (tzv. Pacific Rim) v oblasti Kalifornie. Scénárista Travis Beacham se rozhlížel a zaujal ho obrys mola vybíhajícího do moře. V hlavě se mu prý vytvořil obraz obludy, monstra lezoucího z příboje, aby se utkalo s obřím robotem čekajícím na pobřeží.

Když se z moře začal vynořovat nespočet obrovských příšer Kaiju, začala válka, která si vyžádala miliony lidských životů a po dlouhé roky nepřetržitě spotřebovávala veškeré zdroje lidské společnosti. Pro boj a obřími Kaiju byla vyvinuta speciální zbraň – obrovští roboti, označovaní jako Jaegeři. Tuto obrovitou zbraň ovládají dva piloti, kteří mají při pilotáži propojené mozky, tzv. „Drift“.

KAIJU (kaijū, japonština) – velké zvíře.

JAEGER (yā’gar, němčina) – lovec.

PACIFIC RIM - Útok na Zemi (foto: Warner Bros.)

PACIFIC RIM – Útok na Zemi (foto: Warner Bros.)

Útoky Kaiju se množí a definitivní porážka lidstva je na spadnutí. Nezbývá než obrátit naděje k neobyčejným hrdinům. K bývalému pilotovi (Charlie Hunnam), kterému na poslední akci s jaegerem zemřel bratr a mladé japonce (Rinko Kikuchi). Stane se z nich ten nejméně očekávaný, ale přesto velmi efektivní tým.

PACIFIC RIM - Útok na Zemi (foto: Warner Bros.)

PACIFIC RIM – Útok na Zemi (foto: Warner Bros.)

Štáb v čele s del Torem a oscarovým kameramanem Guillermem Navarrem odvedl vynikající práci. Finální vzhled příšer Kaiju i Jaegerů je naprosto monumentální. V Imaxu musí být zážitek o to bombastičtější. Pomiňme teď samotné nestvůry, které vypadají realisticky. Nejzajímavější je struktura a ztvárnění jaegerů.

Uvnitř sledujeme pilotáž v prostředí podobném ponorce, vybavené nejmodernější technikou. Každý jaeger je jiný, každý má jiné vybavení, plášť i jméno. Ve filmu jsou dobře propracovány jejich schopnosti, mechanika i způsob pohybu, který přirozeně napodobuje člověka. Vizuální efekty jsou v tomto typu filmu to nejdůležitější a tady se rozhodně nešetřilo.

PACIFIC RIM - Útok na Zemi (foto: Warner Bros.)

PACIFIC RIM – Útok na Zemi (foto: Warner Bros.)

Souboje jsou perfektně propracované, vše je výborně vidět ( i v tmavých scénách), kamera sleduje každý úder. Akce vás dokonale vtáhnou do děje. Přesto tu ale mají prostor i postavy „lidské“ v popředí s Charliem Hunnamem (Raleigh Becket), který krom až příliš často opakované „vlastní svalové výstavky“ přesvědčil, že je tím pravým i herecky a konče charismatickým Idrisem Belbou, který hraje šéfa projektu jaegerů.

Poněkud mimózně působí role dvou zneuznaných vědců, kteří fungují jako humorná vložka. Místy je to zkrátka ukecané až příliš.V Pacific Rim je vše přizpůsobeno vizuálu. Díky tomu by mu leckdo mohl vyčíst plochost děje, který je až příliš čitelný a jednoduchý. Ale čekáte od letního blockbusteru něco jiného?

Nechám se pohltit znova. V Imaxu. A vám, pokud nemáte tu možnost, doporučuji to největší plátno. Klišé, boj, příšery, roboti a to celé natočeno pro efekt a plné kapsy peněz producentů. Tleskám – povedlo se!

hodnocení 70

-MS-, totalfilm.cz
Foto/Video: Copyright: (C) 2013 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. AND LEGENDARY PICTURES FUNDING, LLC

Pacific Rim – Útok na Zemiicon_csfd
Pacific Rim
Premiéra: 11. července 2013 – WARNER BROS. CZ
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Fantasy
USA, 2013, 132 min

Režie: Guillermo del Toro
Scénář: Travis Beacham
Kamera: Guillermo Navarro
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Idris Elba, Charlie Hunnam, Charlie Day, Rinko Kikuči, Max Martini, Robert Kazinsky, Clifton Collins Jr., Robert Maillet, Diego Klattenhoff, Ron Perlman, Burn Gorman, Heather Doerksen, Larry Joe Campbell

Pacific rim plakát

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast