VARY DNES | Film o poslanci alkoholikovi a mezigenerační střet v odlehlé horské vesnici

Z nabídky projekcí dnešního dne vybíráme dva tituly. Mezinárodní premiéru má v hlavní soutěži festivalu islandský snímek XL o poslanci, jehož život se ocitl v troskách. Film má ve Varech i delegaci v čele s režisérem Marteinnem Þórssonem. V sekci na východ od západu se představí srbský film ODUMÍRÁNÍ o mezigeneračním střetu v odlehlé horské vesničce.

XL (foto: KVIFF)

XL (foto: KVIFF)

Život poslance Leifura se ocitl v troskách. Rodina chorobného pijana, žrouta a sukničkáře se rozpadla, svou dceru téměř nevídá. Přítomnost halí neprostupný lihový opar, minulost se ztrácí v těžkých kocovinách. Leifur prožívá jeden velký večírek v neustálé touze spatřit dno další lahve a další obnažený ženský klín. Poté, co ztropí veřejný skandál, nutí jej premiér k nástupu do protialkoholní léčebny. Je čas uspořádat velkolepou rozlučkovou party…

XL (foto: KVIFF)

XL (foto: KVIFF)

Režisér Marteinn Þórsson se nepokouší o psychologickou studii ani o tradiční drama. Místo toho sází na silnou stylizaci a nadsázku, když nám předkládá jen karikované črty postav. K drásavému diváckému zážitku přispívá jedinečná, zdánlivě neuspořádaná vyprávěcí forma. XL je proudem vysoce expresivních sekvencí, z nichž problikávají útržky zkaženého světa, zabydleného vyhořelými zoufalci a hyenami. Středem dění bezvládně pluje Leifur, kterého plně ovládli alkoholoví démoni.

515 – 2.7.2013, 14:00, Velký sál
6P6 – 3.7.2013, 16:30, Pupp
8K9 – 5.7.2013, 22:30, Kino Drahomíra
Odumírání (foto: KVIFF)

Odumírání (foto: KVIFF)

Po letech strávených v Bělehradě se Janko vrací do poloopuštěné vesnice, kde žije jeho ovdovělá matka Milica. Zatímco Milica doufá, že se Janko do vesnice vrací natrvalo, aby převzal starost o dům a pozemek, syn jí brzy vyjevuje, že jeho úmysly jsou zcela jiné a srdce ho táhne pryč. Srbský režisér Miloš Pušić ve svém druhém celovečerním snímku velmi zdařile evokuje život v odlehlé horské vesničce, jejíž stárnoucí obyvatelé pomalu vymírají a jejich mladí potomci navždy odcházejí do měst.

Odumírání (foto: KVIFF)

Odumírání (foto: KVIFF)

Klasický mezigenerační střet zobrazuje režisér s pochopením pro obě strany. Zatímco staří mají silnou vazbu k místu a půdě, jejich potomci touží po lepším životě. Záběry malebných horských scenerií, podkreslené posmutnělými melodiemi za doprovodu akordeonu, umně dotvářejí obraz pozvolna se vytrácejícího světa.

5D5 – 2.7.2013, 18:30, Karlovarské městské divadlo
6L3 – 3.7.2013, 16:30, Lázně III

V 17 hodin začíná ve Vosím hnízdě Reflexu beseda na téma: Schůzka s Vetřelcem aneb Co nám Hollywood dal a vzal? Na otázky publika bude odpovídat Terry Rawlings, střihač filmu Vetřelec, debatu moderují redaktoři Reflexu.

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.