VARY DNES | Ve znamení vojáků – jedni utíkají z bitvy, druzí nechávají manželky v osamění

Válečnou tématiku mají oba dva soutěžní filmy, na které vás dnes chceme upozornit. Prvním z nich je britský film POLE V ANGLII. Skupinka mužů prchá ze zuřící bitvy, je ale zajata a musí se účastnit hledání pokladu, který je prý pohřben někde v poli. Ruský film HANBA vypráví o polorozpadlé vojenské základně na severu Ruska, kterou obývá komunita žen, jejichž manželé slouží na moři. Ženy dlouhé dny trpělivě čekají na své muže s nadějí, že se i tentokrát ze své mise vrátí…

Pole v Anglii (foto: KVIFF)

Pole v Anglii (foto: KVIFF)

I historická lekce může být jízda. Alchymistu O’Neila v podání Michaela Smileyho byste nechtěli potkat za žádných okolností, neřkuli na útěku z bitvy. Zuří anglická občanská válka a temnou dobu, v níž ještě lidé neznali zákonitosti vesmíru a úvahy o rotujících planetách zněly jako bludy, musí zákonitě doprovázet i patřičně silná slova. A není to jen bitevní pole, kde se odehrává boj. Skupince mužů přicházejí při hledání tajemného pokladu na pomoc podivné houby, které všechno posunou do poněkud nečekaných sfér.

Pole v Anglii (foto: KVIFF)

Pole v Anglii (foto: KVIFF)

Snímek, odehrávající se v magické i chaotické době, vytváří i v silně stylizovaném tvaru, doprovázeném zemitými i vzletnými dialogy, mimořádné napětí. Mimo jiné také díky tomu, že svůdně vystavěný černobílý film, na jehož podmanivosti se zásadně podílí též hudební složka, neváhá vytahovat na světlo dobové krutosti a špinavosti, které však mohou až nebezpečně evokovat současné časy. I proto je namístě úšklebek, který lze z filmu cítit od začátku do konce.

Pole v Anglii

71A – 4.7.2013, 20:00, Velký sál
8P3 – 5.7.2013, 13:30, Pupp
9K3 – 6.7.2013, 14:00, Kino Drahomíra

Hanba (foto: KVIFF)

Hanba (foto: KVIFF)

Polorozpadající se vojenskou základnu, jejíž dny jsou sečteny, obývá komunita žen, jejichž manželé slouží jako námořníci na ponorce. Ženy dlouhé dny trpělivě čekají na své muže s nadějí, že se i tentokrát ze své mise vrátí… Postupně se před divákem rozkrývají osudy několika charakterově odlišných žen, žijících v tvrdých podmínkách a zvyklých postarat se samy o sebe.

Hanba (foto: KVIFF)

Hanba (foto: KVIFF)

Jednou z osamělých manželek je i Lena, čerstvě provdaná mladá žena, jejíž zdánlivý chlad a netečnost vůči okolí i probíhajícím událostem část starousedlic dráždí… Děj působivě vystavěného civilního dramatu, rámcově inspirovaného skutečnou tragickou událostí, jež před pár lety otřásla nejen Ruskem, zasadil renomovaný režisér Jusup Razykov do mrazivé zimní krajiny Kolského poloostrova. Její nehostinnost i chladnou krásu mistrovsky zachytil kameraman Jurij Michajlišin.

Hanba

717 – 4.7.2013, 17:00, Velký sál
8P2 – 5.7.2013, 10:30, Pupp
9K5 – 6.7.2013, 17:00, Kino Drahomíra

připravil: totalfilm.cz
foto: Film Servis Karlovy Vary

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.