APAČI vyhráli letošní Fresh Film Fest, v říjnu budou v kinech

Porota Fresh film festu, který se konal ve dnech 25. 8. – 1. září v Praze, udělila hlavní cenu snímku Apači, debutu francouzského režiséra Thierryho de Perettiho. Film vypráví příběh pětice teenagerů z Korsiky, která v prostředí turisty přeplněných plážích, kempů a klubů, nemá co na práci. Jednoho večera však jeden z nich zavede zbytek party do prázdné luxusní vily, ve které stráví noc plnou hormonů, polonahých radovánek v bazénu a zbrklých rozhodnutí.

Apači (foto: Fresh Film Fest)

Apači (foto: Fresh Film Fest)

„Na snímku obdivujeme, jak dokáže zviditelnit i to, co zůstává pod povrchem. Díky běžnému příběhu se ukáže skutečná tragédie, kterou sdílejí oběti, pachatelé a nakonec i my,“ zdůvodnila své jednomyslné rozhodnutí porota.

Drama Apači bylo již před letošním festivalem vybráno do nového společného labelu distribuční společnosti Artcam a festivalu Fresh Film Fest – Fresh Artcam, věnovanému debutové tvorbě. Film bude uveden v českých kinech a prostřednictvím alternativní distribuce v průběhu října.

Zvláštní uznání v této sekci získal americký snímek Schovejte si své úsměvy o období dospívání dvou bratrů na americkém venkově, který režíroval Daniel Patrick Carbone, za „přesné zobrazení čistě mužského světa. Tvůrci se podařilo zachytit citlivé momenty dospívání v prostředí násilí a znepokojující tragédie.“

Schovejte si své úsměvy (foto: Fresh Film Fest)

Schovejte si své úsměvy (foto: Fresh Film Fest)

V sekci Konfrontace vybrala mezinárodní porota v kategorii hraných filmů argentinský snímek Klisny a papoušci režisérky Natalie Garagioly. V kategorii dokumentů zvítězil rumunský snímek RIO 2016 režisérky Bianky Rotaru. Zvláštní uznání získal český dokument Tomáše Polenského Ponorná řeka didaktiky. Vítězem sekce Theatre Optique, mezinárodní soutěže studentské animované a experimentální tvorby, se stal německý snímek Tangram režisérky Kathariny Huber. Zvláštní uznání poroty si odnáší slovenský animovaný film Pandy režiséra Matúše Vizára.

10_FFF_A3_1

Fresh Film Fest letos nabídl přes 145 snímků – svěžích, neotřelých, které nejsou jinde k vidění. Festival proběhl od 28. srpna do 1. září – v Kině 35 Francouzského institutu, obou sálech kina Světozor, Studiu Béla Maďarského kulturního institutu, Biu Ponrepo, zdarma na FAMU a také v letním kině v Riegrových sadech. Doprovodný program koncertů, projekcí i DJs party ovládl Klub Ilusion na Vinohradské třídě.

připravil: totalfilm.cz/Artsmarketing

Článek jsme oštítkovali takto: