Pražské AERO slaví a divákům od úterý přináší to nejlepší za posledních patnáct let své existence

Pražské kino Aero letos slaví 15. výročí své novodobé existence a jeho celoroční narozeninové oslavy vyvrcholí od úterý 22. října do pátku 25. října přehlídkou toho nejlepšího, co se podle pilotů kina Aero a hlavně diváků kina dostalo za posledních 15 let na jeho plátno. Čeká nás přehlídka skutečné filmové klasiky novějšího i staršího data vzniku s názvem Výběr z hroznů. Z 50 filmů, které za celou novodobou historii kina dosáhly nejvyšší celkové návštěvnosti, vybrali dramaturgové Aera 9 snímků, které se podle nich zapsaly nejvýrazněji do filmové historie a zasáhly už několik generací filmových diváků. Co ocení zejména filmoví gurmáni, většina filmů přehlídky bude promítána z klasických 35mm filmových kopií.

Vyber_z_hroznu_A1_tisk-page-001

„Když jsme si dělali statistiku nejnavštěvovanějších filmů, ani jsme si předem neuvědomili, jaké pecky to ve finále budou. Pro výroční přehlídku jsme vybrali devět z nich, které za 15 let posbíraly nejvíc diváků, ale zároveň jsou i nejblíž nám. Do finálního výběru se probojovaly kousky, ke kterým se nám navíc podařilo až na dvě výjimky sehnat původní filmové kopie. A i když jsou filmy notoricky známé a každý je má doma na DVD, stále je projekce na velkém plátně z filmové kopie nenahraditelná,“ komentuje proces výběru filmů ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková.

Prolomit vlny (foto: archiv)

Prolomit vlny (foto: archiv)

Přehlídku v úterý 22. října v 18 hodin zahájí dánské drama Prolomit vlny (Breaking the Waves), přelomový film režiséra Larse von Triera z roku 1996, zakončena bude v pátek 25. října ve 23 hodin povídkovým filmem Kafe a cigára (Coffee and Cigarettes) Jima Jarmusche z roku 2003.

Kafe a cigarety (foto: archiv)

Kafe a cigarety (foto: archiv)

Mezitím se diváci mohou těšit i na další perly kinematografie, jako jsou Felliniho Sladký život (La Dolce Vita, 1960), Modrý samet (Blue Velvet, 1986) režiséra Davida Lynche nebo film Brazil (Brazil, 1985) režiséra Terryho Gilliama, ke kterému má tým Aera po Gilliamově návštěvě na podzim roku 1999 obzvlášť vřelý vztah.

Návštěvníci od úterý do pátku uvidí také kultovní Nebe nad Berlínem (Himmel  über Berlin, 1987) Wima Wenderse, jeden z dnes již klasických filmů Quentina Tarrantina Jackie Brown (Jackie Brown, 1997) i Bertolucciho skandální Poslední tango v Paříži (Ultimo tango a Parigi, 1972).

Černá kočka, bílý kocour (foto: vimeo.com)

Černá kočka, bílý kocour (foto: vimeo.com)

Samozřejmě nemůže chybět číslo jedna v žebříčku nejnavštěvovanějších filmů Aera – Černá kočka, bílý kocour (Crna mačka, beli mačor, 1998) Emira Kusturici.

Vstupné na všechny filmy je 110 Kč (studenti a senioři 80 Kč).
Vstupenky je možné zakoupit na pokladnách kin Aero, Světozor a Oko nebo online na www.kinoaero.cz

připravil: totalfilm.cz

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.