Recenze | Těžké téma, ale první část Nymfomanky přesto skvěle baví

Lars von Trier budil vždy velkou pozornost, rozpaky a po jeho filmech měli diváci těžkou hlavu, pokud rovnou neupadali do depresí. S Nymfomankou ale přichází změna. Přestože se o filmu toho napsalo už mnoho a většina přívlastků se potkává s realitou, Nymfomanka je film veskrze hravý, vtipný, přesto dramatický a vážný. To je zřejmě největší deviza dvoudílného snímku, který natočen excelentním vypravěčem patří k tomu nejlepšímu, co přelom roku nabídne. První díl je v kinech od druhého svátku vánočního, druhá část přijde už v půli ledna.

Nymfomanka (foto: Aerofilms)

Nymfomanka (foto: Aerofilms)

Začátek velmi dramatický a tajemný rozehrává vyprávění zbité mladé ženy (Charlotte Gainsbourg). Tu nalezne na zasněženém dvorku postarší muž Seligman (Stellan Skarsgård) a bere ji k sobě domů. Zbědovaná žena začíná svému zachránci vyprávět svůj životní příběh…

Nymfomanka (foto: Aerofilms)

Nymfomanka (foto: Aerofilms)

Od raného objevování své sexuality v osmi letech, přes ztrátu panenství (na plátně s názorným grafickým doplňkem), kamarádčinou vlakovou soutěží o bonbony (jde jen o to, kdo ve vlaku svede víc mužů) až do dospělosti. Mladá Joe (Stacy Martin) má k sexu, partnerství a lásce velmi vyhraněný vztah.


Necenzurovaná verze traileru zde (ke shlédnutí pouze po potvrzení věku a přihlášení)

Lépe řečeno, vztah má spíš jen k sexu. Lásku považuje za velmi podružnou záležitost. Tento její pevně vyhraněný postoj boří pouze permanentní setkávání s osudovým mužem (Shia LaBeouf). Když potká jej, jakoby nebyla sama sebou a stává se lepší. Jak už bylo řečeno, Trier tentokrát s herci rozehrává velmi důmyslné hrátky. Vše je zobrazováno s úsměvným odstupem, který film velmi správně odlehčuje, nedělá z něj těžkou látku a zpřístupňuje ho “širším masám”, které obvykle filmy dánského režiséra nevyhledávají.

Nymfomanka (foto: Aerofilms)

Nymfomanka (foto: Aerofilms)

Od začátku až do konce film skvěle baví, spousta drobných epizod, pospojovaných dialogem Seligmana s vypravěčkou Joe, jsou výborně napsané a obsazené. Zejména vyděračská scéna, které kraluje manželka jednoho z Joeiných milenců Paní H. (Uma Thurman) bude patřit k nezapomenutelným a ve své absurdně zobrazené tragice kultovním scénám tohoto filmu.

Nymfomanka (foto: Aerofilms)

Nymfomanka (foto: Aerofilms)

Stejně tak umírající otec hlavní hrdinky v podání Christiana Slatera je ve svých scénách výborný a překvapivě ve scénách plných smrti a bolesti vnáší do Joeina života punc opravdové a živoucí lásky, byť jen rodičovské.

Nymfomanka (foto: Aerofilms)

Nymfomanka (foto: Aerofilms)

Ano, explicitně zobrazené scény Nymfomanka skutečně obsahuje. Každopádně jejich účel je zcela obhajitelný. Přesně zapadají do děje, prospívají mu a splňují uměleckou normu. Opravdu se tedy nejedná o porno, které se propašovalo do běžné distribuce, tento původní dojem je mylný.

Aktualizace:
Druhý díl je o chlup slabší než první. Ale způsobilo to vysvětlování, které se v závěru trochu zvrtne, korunováno očekávaným koncem. Nadsázka se mění v melancholii a film trochu ztrácí tempo. Jako celek film ale drží pohromadě a není možné mít k závěrečné části zásadní námitku.

Nymfomanka (foto: Aerofilms)

Nymfomanka (foto: Aerofilms)

Nic jako cenzurovaná verze Nymfomanky neexistuje, na světě je ale takzvaný režisérský střih, který by měl být podstatně delší než dva v distribuci uváděné díly. To, že byly kráceny ale vyloženě prospívá jejich diváckosti. Je škoda, že jsem nemohl vidět oba díly naráz a zhodnotit je jako celek. První část ale zcela předčila má očekávání a proto je její vysoké hodnocení na místě.

hodnocení 90

-MS-, totalfilm.cz
foto/video: Aerofilms © 2013, foto: Christian Geisnaes © 2013

Nymfomanka, část I.icon_csfd
Nymph()maniac (DK)
Nymphomaniac: Volume 1 (E)
Drama / Komedie / Mysteriózní / Erotický / Povídkový
Dánsko / Německo / Francie / Belgie / Velká Británie, 2013, 122 min (Režisérský střih: 150 min)

Režie: Lars von Trier
Scénář: Lars von Trier
Kamera: Manuel Alberto Claro
Hrají: Charlotte Gainsbourg, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Willem Dafoe, Jamie Bell, Connie Nielsen, Mia Goth, Sophie Kennedy Clark, Christian Slater, Uma Thurman, Udo Kier, Jesper Christensen, Jens Albinus, Caroline Goodall, Jean-Marc Barr, Kate Ashfield, Nicolas Bro, Saskia Reeves, Michael Pas

Nymfomanka plakát

  1. […] Trabantem až na konec světa, sci-fi Futurologický kongres, eroticky laděná Vlhká místa či Nymfomanku I. i II., romantickou Pěnu dní či Cizí oběd a pro náročnější publikum určené drama […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.