Konec vodníků v Čechách nenastal – Nový seriál Neviditelní v září v ČT

Konec vodníků v Čechách nenastal. Vypadají, jako my, žijí jako my, jen mají něco navíc – aqua gen, který jim umožňuje dýchat pod vodou… Pod scénáristickou a režijní taktovkou Radka Bajgara vznikl na Kavčích horách komediální fantasy seriál Neviditelní. Třináctidílný seriál o utajené menšině žijící mezi námi odstartuje v pátek 5. září ve 20 hodin na ČT1. Novinka je letošním hlavním tahákem podzimní programové nabídky veřejnoprávní televize.

Neviditelní (Kristýna Liška Boková, Jiří Bartoška a Jiří Langmajer)

Neviditelní (Kristýna Liška Boková, Jiří Bartoška a Jiří Langmajer)

V hlavních rolích uvidíme Jiřího Bartošku, Jiřího Langmajera, Ivanu Chýlkovou, Luďka Sobotu, Lenku Vlasákovou, Simonu Babčákovou a mnohé další.

“Radek Bajgar přišel s tímto nápadem před lety, líbil se nám, natočili jsme pilot a po něm jsme se rozhodli pokračovat dalšími díly. Točilo se poměrně dlouho a to nám umožnilo věnovat seriálu náležitou péči”, prozradil na tiskovce v pražské čističce odpadních vod v Bubenči Generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Tvůrci připouští určitou inspiraci legendárním filmem Jak utopit doktora Mráčka, ale jeden z představitelů hlavních rolí Luděk Sobota to striktně odmítá.

“Rád bych řekl, že jsem v tom po přečtení scénáře viděl především dobře napsanou satiru a myslím, že s tím filmem to má pramálo společného”, říká Luděk Sobota

Režisér Radek Bajgar ale prozrazuje, že se s tvůrci zmiňovaného filmu produkce dohodla a jako určitý náznak kontinuity byl do jedné z rolí vodnické rady obsazen režisér Václav Vorlíček.

“Vodnická mytologie je v českém a německém prostředí odedávna, v literatuře se vyskytují stovky let, ve filmech a televizi bezpočtukrát. Na druhou stranu onen film pánů Vorlíčka a Macourka byl tak úspěšný, že se stal obecně sdíleným memem, součástí reality. Viděl jsem ho jako děcko a stějně jako ostatní podvědomě přijal ten jejich výklad jako fakt.. Proto se tomu nelze vyhnout, všichni od té doby vědí, jak to u vodníků chodí.”

Neviditelní (Sandra Nováková, Iva Pazderková a Jana Plodková)

Neviditelní (Sandra Nováková, Iva Pazderková a Jana Plodková)

V seriálu uvidíme i krásné Jeziny, vycvičené v zabíjení. Studovaly akademii v albánském Černém Drinu, aby sloužily panu Vydrovi (Jiří Bartoška), hrají je Jana Plodková, Iva Pazderková a Sandra Nováková. V seriálu se dále objevuje Marian Roden jako biskup, Bára Poláková, Kristýna Liška Boková, Jaromír Dulava, Richard Stanke, Radek Holub a další.

Neviditelní (Luděk Sobota a Ondřej Hejma)

Neviditelní (Luděk Sobota a Ondřej Hejma)

Radek Bajgar o postavě lobbisty Ivana Laušmana a jeho podobností s Romanem Janouškem:
“Jsou si s Jiřím Langmajerem trochu podobní, takoví hubení sportovci. Náš Ivan Laušman ale správně pochopí, že je i navzdory těm strašnejm prachům nešťastnej a zkusí se utopit. Když se to nepovede a navíc pak zjistí, že někam patří, a že může být někomu užitečný, pokusí se změnit. To by přece bylo hezký, když by i v realitě tihle šikovní lidi začali pracovat pro blaho všech, ne?”

Martin Staněk, totalfilm.cz
foto/video: © Česká televize 2014
audio: © Total film 2014

Neviditelni poster

Comments are closed.