51. MFF KV | Mladí tvůrci podruhé – 10 nadějí v Prvním podání

Druhý ročník projektu Future Frames (První podání) nabízí opět jako loni setkání s deseti vybranými evropskými režiséry a jejich tvorbou. Mladí tvůrci představí své filmy festivalovému publiku i odborné veřejnosti a zároveň dostanou příležitost setkat se s předními experty filmového průmyslu.  První podání otevírá začínajícím talentům dveře do světa profesionálního filmu a umožňuje jim navázat kontakty důležité pro přípravu dalších projektů. 

V rámci 51. MFF Karlovy Vary pořádá festival tento projekt ve spolupráci s evropskou organizací European Film Promotion (EFP). Mentorem mladých filmařů v sekci První podání letos bude známý belgický režisér Felix van Groeningen, který na letošním MFF KV představí v české premiéře svůj nový film Belgica.

kviff-51-2016-logoProgramový tým MFF KV z nominací členských organizací EFP vybral deset režisérů, jejichž dosavadní tvorba slibuje výjimečný autorský potenciál. Režiséři, jejichž filmy byly součástí loňského ročníku Prvního podání, již zaznamenali první úspěchy. Snímek Všechno dobře dopadne (Alles wird gut) německého režiséra Patricka Vollratha získal studentského Oscara a nominaci na Oscara za nejlepší krátký film. Furianta režiséra Ondřeje Hudečka po světové premiéře v Karlových Varech zařadil do svého programu festival v Torontu a následně snímek získal cenu za režii na festivalu Sundance.

Les ozvěn

Les ozvěn

Umělecký ředitel MFF KV Karel Och, zodpovědný za finální výběr nominovaných filmů, dodává: „Zahajovací ročník Prvního podání byl jednou z nejúspěšnějších akcí na loňském MFF KV. Jsme nadšeni z pokračování naší spolupráce s EFP a společnými silami pracujeme na tom, abychom těmto talentovaným filmařům umožnili setkání s filmovými profesionály a zasvěceným publikem.”

Julian

Julian

Logo První podání mNěmecký režisér Clemens Pichler (*1977) představí drama o touze po opravdové lásce Dioráma, Ahmed Abdullahi ze Švédska přiváží drama Francis o zneužívání námezdních dělníků. Rebecca Figenschau (*1984) z Norska představí film Hroší kůže o generačním střetu. Dokument Julian, protkaný emocemi z blížícího se konce výrobce cembal natočila Julia Furer (*1990) ze Švýcarska. Z Belgie přijíždí režisérka Karen Vázquet Guadarrama (*1988), aby zaujala karlovarské diváky dramatem silné ženy z bolívijských hor. Film se jmenuje Květina tisíce barev. Další režisérkou je Luz Olivares Capelle (*1983) z Argentiny s filmem Les ozvěn, který natočila v rakouské produkci.

Nájemnice

Nájemnice

Polka Klara Kochańská (*1984) natočila film Nájemnice o třicetileté ženě, která si koupí ve veřejné aukci byt, avšak jeho původní nájemnice ho nechce opustit. Rumunka Roxana Stroe (*1991) nabízí drama milostné tragedie s výrazným soundtrackem Noc v Tokoriki. Gruzínec Davit Pirtskhalava (*1987) přijíždí s filmem Otec.
A nakonec je tu sonda do zákulisí turistického byznysu v Chorvatsku Turistika! od mladého režiséra ze Splitu Tonći Gaćiny (*1983).

Bližší informace o jednotlivých filmech a jejich uvedení najdete na stránkách MFF Karlovy Vary.

redakce a 2media
foto: EFP, 2media, Film Servis Festival Karlovy Vary