Ondříčkův Zátopek do kin vběhne až v roce 2021 – v době olympiády

Ne náhodou souvisel letošní termín uvedení očekávaného filmu Davida Ondříčka Zátopek se souběžným konáním Letních olympijských her. Na základě současné krize se producenti rozhodli odsunout premiéru o rok, na léto 2021. Na správnosti rozhodnutí se producenti David Ondříček a Kryštof Mucha shodli i s distributorem filmu. Hlavní role ve filmu ztvárnili Václav Neužil a Martha Issová.

Zátopek – Václav Neužil

“Pečlivě jsme zvažovali, jak vzhledem ke změněné situaci uvést náš film do kin. Jeho přípravám i natáčení jsme věnovali mnoho úsilí a je pro nás důležité, aby nám nasazení do kin umožnilo oslovit co nejširší publikum. Věříme, že termín premiéry v příštím roce bude, i v souvislosti s konáním LOH v Tokiu, nejvhodnější,” říká režisér a producent David Ondříček.
V Česku by měl Zátopek být poprvé uveden na 55. ročníku MFF Karlovy Vary, tak jak bylo původně plánováno. Film je v současné době ve stadiu dokončovacích prací.

David Ondříček – režisér filmu Zátopek

Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. Je také příběhem osudového setkání a celoživotní lásky dvou lidí, kterou nedokázaly zlomit ani sportovní nebo životní prohry. Australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu.

Film se realizuje v produkci Davida Ondříčka a Kryštofa Muchy ve společnosti Lucky Man Films, koproducentem projektu jsou Česká televize, Azyl Production (SK), Z Films, Accolade, Alef Nula, Sebre, innogy, T-mobile, Barrandov Studio. Distributorem filmu je společnost Falcon. Film Zátopek vznikl s laskavou osobní podporou paní Dany Zátopkové a s podporou Českého olympijského výboru.

-red-
zdroj: Uljana Donátová
foto: Lucky Man Films © 2020