Recenze: Čas je intenzivní a napínavý, ale plný chyb

Pro rodinu s dvěma malými dětmi to měla být dokonalá dovolená. Luxusní hotel v tropickém ráji a hoteliérův tip na tajnou pláž. Ta na první pohled nemá chybu – je nádherně písčitá, obklopená skalami, s blankytně modrým mořem. Trable v ráji se projeví až ve chvíli, kdy děti na pláži najdou opuštěné věci patřící jiným hostům hotelu a z moře vytáhnou mrtvolu. Než se z prvotního šoku vzpamatují, čeká je mnohem větší otřes – všichni náhle nevysvětlitelně rapidně stárnou, což je patrné zejména na dětech. Tam, kde před chvílí stáli dva prckové, jsou teď vyděšení teenageři na prahu dospělosti. Všem na pláži je záhy jasné, že pokud se chtějí dožít večera, musí okamžitě vypadnout. Jenže to nějak nejde…

Čas (foto: CinemArt)

Night Shyamalan, režisérský a scenáristický mág přelomu tisíciletí, není ve formě. Hledá ji už dvacet let, a i když se s premiérou Rozpolceného zdálo, že jeho mysteriózní příběhy s šokujícími zvraty na konci jsou v plné formě zpět, po katastrofálním Skleněným indický rodák ukazuje, že na plnohodnotný comeback má pořád času dost.

Přitom tentokrát má k ruce naprosto výtečný, děsivý a poutavý námět. Místo, kde vaši milovaní stárnou před očima a kde vaše vyděšená šestiletá holčička v nově nabitém těle mladé ženy náhle vyděšeně rodí vlastního potomka, jsou při troše sugesce daleko strašidelnější, než jakákoli démonem posedlá panenka a podobná žánrová zla – byť, pravda, Shyamalan si potřebu tradičních ošklivých potvor, které pronásledují ve tmě hlavní hrdiny, do scénáře propašoval. Zatímco někteří účastníci výletu na pláž tak stárnou takříkajíc s noblesou, jiní se (pozor, mírný spoiler!) pod zubem času mění v tmavé, hnědé, hnáty křivé, pod plachetkou osoby. V jejich případě totiž čas rozhodně rány neléčí.

Čas (foto: CinemArt)

To by nebyl takový problém, stejně jako vyčůrané scenáristické kličky, jak obejít potřebu zdlouhavě a draze maskovat třicetiletým hercům pomuchlané obličeje stařečků nad hrobem, případně je dokonce po marvelovsku prohnat strojem času pomocí vizuálních efektů. Na Času je zkrátka vidět omezený rozpočet (je pochopitelné, že po tolika přešlapech Universal režisérovi dal všanc střídmých 18 milionů dolarů), ačkoliv se tedy nedočkáme viditelné degradace postav v reálném čase a Shyamalan se jejich ústy vymluví i z maskérsky nákladného zrychleného růstu vlasů a nehtů, pořád zbývá dost prostoru pro psychologicky hutný nátlak na diváka plynoucí z dění na plátně. Zde je na místě podotknout, že v případě dětských figur je casting pro jejich různé životní etapy velmi zdařilý a není tak ani jednou zatěžko uvěřit, že se jedná o tutéž, různě starou osobu.

Čas (foto: CinemArt)

Není fér Shyamalana obvinit, že jeho nový snímek a vypůjčení si námětu z francouzsko-švýcarského komiksu Sandcastle byl pouhou záminkou pro dovolenou na nádherné pláži, protože jeho nový snímek úplnou ztrátou času není. Určitému pocitu plně nevytěženého potenciálu se sice ubránit nelze, stejně jako podivu nad viditelnými řemeslnými zaškobrtnutími, i tak je ale film v dobrém slova smyslu nepříjemnou a nervy drásající, napínavou podívanou, která vás místy donutí silně se vrtět v sedačce. Už mírně zdlouhavý úvod dovede navodit peelovský pocit číhající hrozby skrytého zdánlivou idylou, a jistě by tomu tak bylo i v případě, že byste do kina dorazili synopsí zcela nepolíbeni. Závěrečná pointa a WTF odhalení, které bývaly Shyamalanovou devízou, pak dovede jaksepatří překvapit a nepůsobí jako na sílu prefabrikovaný, na sílu šokantní závěr vycucaný z prstu, ale do zbytku filmu hezky zapadne. Ten tak působí navzdory řemeslným nedostatkům jako dramaturgicky sevřený celek.

  • Režie - 50%
    50
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 65%
    65
  • Kamera - 60%
    60
  • Hudba - 70%
    70

Čas (2021)

M. Night Shyamalan dobře ví, že čas jsou peníze, a tak se opět pokusil o návrat do žánru, který ho proslavil a kde je mu dobře. Čas bohužel v tomto ohledu růže patrně nepřinese, protože trpí celou řadou neduhů – dialogy hlavně v úvodu šustí papírem, hlavní manželská dvojice zprvu postrádá charisma a film umí být ve vysvětlování pravidel pláže poněkud zdlouhavý. Námět je přesto obrovsky poutavý a intenzita napětí po jeho notnou část přehluší i Shyamalanovy řemeslné přešlapy. Obsah v tomto případě vítězí nad formou.

62 %
Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt, Universal © 2021

Čas
Old
Mysteriózní / Thriller
USA, 2021, 110 min
Režie: M. Night Shyamalan
Předloha: Pierre-Oscar Lévy (komiks)
Scénář: M. Night Shyamalan
Kamera: Mike Gioulakis
Hudba: Trevor Gureckis
Hrají: Gael García Bernal, Thomasin McKenzie, Rufus Sewell, Alex Wolff, Eliza Scanlen, Abbey Lee, Vicky Krieps, Ken Leung, Nikki Amuka-Bird, Aaron Pierre, Embeth Davidtz, Emun Elliott, Alexa Swinton, Gustaf Hammarsten, Kathleen Chalfant, Francesca Eastwood, M. Night Shyamalan, Matthew Shear