Recenze | Špinavý trik zdobí skvělé herecké výkony, scénář už je horší

Špičkový podvodník Irving Rosenfeld (Christian Bale) je spolu se svou milenkou Sydney Prosserovou (Amy Adams) přinucen ke spolupráci s FBI. Ambiciózní agent Richie DiMaso (Bradley Cooper) s jejich pomocí rozehrává nebezpečnou hru. Připravuje past, ve které mají uvíznout především politické špičky včetně Carmina Polita (Jeremy Renner). Irvingova manželka Rosalyn (Jennifer Lawrence) je ale nevypočitatelná žena a díky ní se celý plán může značně zkomplikovat.

Špinavý trik (foto: Falcon)

Špinavý trik (foto: Falcon)

Letos nejúspěšnější nominant na Oscary (spolu s Gravitací jich má shodně 10) je silný primárně v hereckých výkonech. Celá herecká pětka zachraňuje především slabší scénář.

Špinavý trik (foto: Falcon)

Špinavý trik (foto: Falcon)

Nespočet silně emocionálních momentů dokázaly využít především Amy Adams a Jennifer Lawrence. Obě jsou výtečné. Ženské party jsou v tomto filmu s mužskými minimálně rovnocenné. Což je v případě tohoto žánru výjimkou. Christian Bale vytvořil naprosto svébytnou postavu, která má velké charisma přes zjevné fyzické nedostatky. Další z fyzických proměn tohoto herce je opravdu neuvěřitelná.

Bohužel casting je to jediné, co je na Špinavém triku opravdu cenné. Jinak je film užvaněný a roztahaný. Scénář rozhodně nemá na nominaci natož na sošku samotnou a pokud ji nakonec získá, nepřekvapí mne to (vzhledem k trestuhodnému pominutí vynikajících Rivalů v nominačním listu). Akademie má letos vůbec zvláštní vkus.

Špinavý trik (foto: Falcon)

Špinavý trik (foto: Falcon)

Co se ale podařilo je vizuál, masky a kostýmy. Celková atmosféra je spolu s herci jediným zásadním kladem tohoto filmu.

Špinavý trik (foto: Falcon)

Špinavý trik (foto: Falcon)

Průměrná a promarněná příležitost zručného režiséra, jehož loňská Terapie láskou přerůstá Špinavý trik ve všech směrech.
Kriminální komedie je žánr, který vyžaduje větší drive a rytmus. Obojí Russellovu filmu velmi chybí.

hodnocení 60

-AC-, totalfilm.cz
Foto/video: Falcon © 2014

Špinavý trikicon_csfd
American Hustle
Krimi / Drama
USA, 2013, 129 min
Premiéra: 23. ledna 2014 (Falcon)

Režie: David O. Russell
Scénář: Eric Singer, David O. Russell
Kamera: Linus Sandgren
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Christian Bale, Amy Adams, Jeremy Renner, Michael Peña, Louis C.K., Elisabeth Röhm, Robert De Niro, Jack Huston, Shea Whigham, Colleen Camp, Alessandro Nivola, Dawn Olivieri, Adrian Martinez, Saïd Taghmaoui, Anthony Zerbe, Paul Herman, Christy Scott Cashman

Spinavy trik poster BP.indd

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.