Muzikál aneb Cesty ke štěstí bude poklonou Starcům na chmelu

Minulý týden byl dotočen nový český hudební film MUZIKÁL aneb Cesty ke štěstí, který vznikl jako poklona legendárnímu muzikálu Starci na chmelu. I když budou použity původní písně Starců na chmelu, nejedná se o jeho remake. V hlavních rolích uvidíme Vicu Kerekes, Romana Vojtka, Martina Písaříka, Jiřího Korna, Adama Mišíka, Vladimír Polívku a další. Režíruje Svobodanka Radun (MY2).

Roman Vojtek a Vica Kerekés

Roman Vojtek a Vica Kerekes

Film doplní nové verze písní a hudba od Petra Maláska, pro kterého není srdcovější záležitost, než filmový muzikál Starci na chmelu. „Můj tatínek jej napsal v roce, kdy jsem se narodil, tj.1964, a tedy celou parabolu jeho cesty k divákovi, která, mimochodem, probíhala v několika vlnách, vnímám současně jako parabolu svého života. Krev není voda, jak se říká… Proto, když jsem byl osloven producentkou Veronikou Schwarczovou ke spolupráci na hudebním filmu s písněmi ze Starců na chmelu, byl jsem poněkud zaskočen. A vzhledem k tomu, že by mě nikdy nenapadlo se do podobné věci pustit – neb na rodinné poklady se nesahá – jsem si ani nedovedl představit, jakými cestami by se měla takováto záležitost ubírat.

Dana Morávková na place

Dana Morávková na place

Dlouho – týdny…měsíce… jsme si o celé věci povídali, argumentovali pro a proti, hledali paralely s dnešním světem, se světem o jednu až dvě generace mladších “starců” až se zrodil jakýsi klíč, princip, synopse, která by dle mého a hlavně našeho společného názoru mohla stát sama o sobě jako svébytná kvalita neparazitující na předloze, oslovit generaci, o které vypráví a hlavně, zejména pro znalce originálních “Starců na chmelu”, být důkazem, že určité principy lidského chování a jisté morální čistoty jsou věčné a všudypřítomné v lidském životě napříč věky, generacemi či místy“, řekl k natáčení Petr Malásek.

Dana Morávková a Jiří Malásek

Dana Morávková a Jiří Malásek

Choreografie se ujala Maláskova manželka Dana Morávková, která doplňuje: „Hudební a taneční složka filmu bude nestandardně pestrá, od big-bandu 60.let, přes symfonický orchestr, jemnou akustickou kytaru až po současný moderní sound, v tanci od společenských tanců typu bossa-nova či waltz přes pohybové divadlo až k hip-hopu. Společným jmenovatelem nám však bude mladá energie protagonistů a hlavně silný příběh, ke kterému se vše váže, směřuje a umocňuje jeho vyznění.“

Muzikál aneb Cesty ke štěstí

Muzikál aneb Cesty ke štěstí

Učitelku choreografie Beátu, hraje Vica Kerekes, která ke své postavě říká:“ Moc tam netancuji, mám tam svoje herecké scény a jinak tam hlavně jako učitelka velím. A tak to i v reálu je. Před natáčením jsem si představovala, že jim budu muset i ve filmu vždy vše předtančit…., pak jsem měla možnost sledovat symbiózu mezi učitelkou choreografie a studenty konzervatoře. Stačí jim ukázat gesto a už vědí, jak a co tančit. Oddychla jsem si, kdybychom měli na natáčení rok, tak bych tancování možná mohla vypilovat.“ V dalších rolích uvidíme Romana Vojtka jako učitele zpěvu, v roli profesora výtvarného umění Jiřího Korna, Martina Písaříka jako fotografa. Adam Mišík (David) a Vladimír Polívka (Filip) si ve filmu zahrají rivaly nejen o hlavní roli, ale i o přízeň něžného pohlaví.

Režie se ujala Slobodanka Radun, která k natáčení říká:“ Naše natáčení bylo specifické ztřeštěnou a naprosto nevyčerpatelnou energií mladých herců, kteří v příběhu hrají třídu pražské konzervatoře. Díky vysoce profesionálnímu týmu a přízni počasí jsme natočili vizuálně působivý materiál plný slunce a větru. Důležitým zážitkem pro mě byla spolupráce s Vicou Kerekes, Romanem Vojtkem a choreografkou Danou Morávkovou.

Muzikál aneb Cesty ke štěstí - Svobodanka Radun

Muzikál aneb Cesty ke štěstí – Svobodanka Radun

Veronika Schwarzová, producentka divácky úspěšného filmu Křídla Vánoc, prozradila, že jejím producentským snem a cílem poslední doby, byla realizace filmu, který zde nejméně dvě generace chybí. Film provoněný létem, veskrze hudební, s nápaditou choreografií, výtvarným obrazovým pojetím a zároveň s moderním, současným příběhem. „Oslovila jsem mladé kolegy scénáristy a dramaturgy, zkusila je propojit se zkušenými profesionály, tvůrci. Po necelých dvou letech od nápadu se mohlo začít točit! Mým přáním je, aby náš film patřil k těm filmům, jejiž písně a energie doznívají v srdci diváka ještě dlouhý čas po jeho odchodu z kina…“, doplnila producentka.

Muzikál aneb cesty ke štěstí bude do kin Bioscopem uveden v lednu 2016.

zdroj: Bioscop © 2015

  1. […] čtěte také: Muzikál aneb Cesty bude poklonou Starcům a chmelu […]

Comments are closed.