Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NEJKRÁSNĚJŠÍ A NEJDOJEMNĚJŠÍ ANIMÁK ROKU? UŽ JSTE VIDĚLI TRAILER ROZZUM V DIVOČINĚ?

Recenze | U moře – Angelina selhala na celé čáře

Angelina Jolie je zřejmě multifunkční stroj. Ke svým všem dětem, manželovi i aktivitám v charitě přibrala před pár lety ještě navíc režii a psaní scénářů. Na kontě má před filmem U moře ještě překombinovaný válečný epos Nezlomný a průměrné drama V zemi krve a medu. Nejnovější počin si sama i napsala. Je to vidět…

U moře (foto: CinemArt)

U moře (foto: CinemArt)

Po velkolepém válečném dramatu se rozhodla zpracovat výrazně komornější látku. Do dramatu o smutném a vyčpělém manželství obsadila sebe a manžela Brada Pitta. V rolích mladšího manželského páru jim sekundují Melvile Poupaud a Melanie Laurent.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Stylové to tedy je.[/pullquote]Příběh je situován do bezejmenného přímořského městečka kdesi na Maltě. Brangelina svorně přijíždí na místo ve stylovém kabrioletu, Brad má na sobě švihácký klobouk, Angelina sexy brýle. Ty jsou sice větší než její hlava, ale nevadí, stylové to tedy je. U stylu a zvláštního pocitu to také začíná a končí.

U moře (foto: CinemArt)

U moře (foto: CinemArt)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Angelina selhává i herecky[/pullquote]První půlhodina pokládá otázky, co se to mezi manžely vlastně stalo a divák je v očekávání. Aby se po další hodině dozvěděl banalitu, kterou by vymyslel scénárista prvního ročníku FAMU.
Jolie především není dobrá režisérka, neumí udržet rytmus ani atmosféru. Pitt se zoufale snaží, ale je mu to platné jak mrtvému zimník. Ale suverénně nejslabším článkem celého řetězu je opět Angelina. Selhává totiž i herecky. Unylé pohledy a povlávající outfity z ní dělají spíš blbku na práškách než raněnou a nešťastnou laň…

U moře (foto: CinemArt)

U moře (foto: CinemArt)

Ve snímku U moře nedojde k žádné katarzi a vysvětlení. Dokonce jsem čekal nějaký epilog. Nestalo se. Dojde sice na několik dramatických věcí, ale jejich účel je mi záhadou. Hrdiny nikam nevedou a neposouvají. Toto zoufale chatrné dílko zachraňuje kromě líbivé a skvělé kamery především jedna scéna – Jolie v ní opilého Pitta skopává vzteky z postele. Vidět něco takového v případě tohoto přehnaně ikonického páru, je něco tak bizarního a zábavného, až mne to samotného překvapilo.
To je ale za dvě stovky sakra málo!

  • 20%
    Režie - 20%
  • 20%
    Scénář - 20%
  • 50%
    Herci - 50%
  • 80%
    Kamera, vizuál, výprava - 80%
40%

U moře (2015)

Nemám rád sexistické odsudky, ale Angelina Jolie si nic jiného nezaslouží. Zatím předvádí totální bezradnost na režisérské židličce. Takže by se měla držet svého kopyta a neplést se mezi skutečné filmařské talenty.

Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt, Universal © 2015

U moře
By the Sea
Drama / Romantický
Jazyk originálu: angličtina, francouzština
USA, 2015, 122 min
Premiéra: 19. 11. 2015 CinemArt

Režie: Angelina Jolie
Scénář: Angelina Jolie
Kamera: Christian Berger
Hudba: Gabriel Yared
Hrají: Brad Pitt, Angelina Jolie, Mélanie Laurent, Melvil Poupaud, Niels Arestrup, Richard Bohringer

U moře plakat

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast